Var tionde i USA har förlorat familjemedlem - på grund av skjutvapen

I måndags skakades USA av ännu en skjutning. Nu har rösterna för skärpta vapenlagar återigen höjts, samtidigt som nya siffror visar att oron har ökat. Skjutvapen är även den främsta dödsorsaken bland barn och unga.

Måndagens skjutning ägde rum på en bank i Louisville, Kentucky. Gärningsmannen var tidigare anställd på banken, och hans uppsägning ska ha varit det bakomliggande motivet. I USA är dock skjutningar inget ovanligt.

Bild från polisens kroppskamera under ingripandet.
Bild från polisens kroppskamera under ingripandet.

En familjs värsta mardröm

Ännu en skjutning skedde i slutet på mars månad i år. Då var målet Covenant School i området Green Hills i Nashville, Tennessee. Sex personer dog i attacken, tre barn och tre vuxna. Efter det har USA:s president Joe Biden uppmanat kongressen till att rösta igenom hans förbud mot en viss typ av halvautomatiska vapen.

– Det är fruktansvärt, en familjs värsta mardröm, sade Biden under ett tal dagen efter attacken.

Minnesstund utanför Covenant School.
Minnesstund utanför Covenant School.

Ökad oro för skjutningar

Rädslan för vapenvåld har ökat i USA, visar en ny studie av The Kaiser Foundation. Undersökningen visar även att ungefär 20 procent av amerikaner har förlorat en familjemedlem i en vapenrelaterad händelse, där självmord beräknas utgöra cirka hälften av den statistiken. Ungefär en fjärdedel av föräldrar till barn under arton uppger att de oroar sig dagligen över vapenvåldet.

Största dödsorsaken bland barn och unga

Båda skjutningarna har gett upphov till en diskussion kring den grundlagsskyddade rätten till att bära vapen i USA, och många röster har höjts för skärpta vapenlagar. Förra veckan gick tusentals ungdomar ut från sina klassrum för att enas i en protest efter skjutningen i Nashville. Protesten organiserades av organisationerna Everytown for Gun Safety och Students Demand Action, vars främsta syften är att stoppa skjutvåldet.

Students Demand Action är en av de organisationer som kräver åtgärder för att stoppa vapenvåldet.
Students Demand Action är en av de organisationer som kräver åtgärder för att stoppa vapenvåldet.

I fjol kunde The Kaiser Foundation även presentera siffror som visar att skjutvåld är den främsta dödsorsaken bland barn och unga i USA. Tidigare var den främsta dödsorsaken trafikolyckor.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget