”Var inte rädd för att plugga i en ny stad”

Att vara orolig inför att flytta till en ny, främmande stad är vanligt. Ebba Österlund, 19, från Västerås, är en av de som har flyttat till en helt ny stad för att studera.

– Det var som att jag var turist när jag gick runt på gatorna i staden där jag bor.

Ebba Österlund, under en promenad med hunden Ozzy.
Ebba Österlund, under en promenad med hunden Ozzy.

Till våren 2021 var det över 257 000 som sökte till högskola och universitet. Det är den högsta uppmätta siffran till en vårantagning, rapportera uhr.se. En av de som sökte in till universitetet var Ebba Österlund. Hon fick beskedet att hon kom in på Psykologprogrammet på Umeå Universitet, som ligger över 600 km ifrån Västerås.

– En del av mig var väldigt nervös över att flytta så långt bort, jag har ju alltid varit väldigt hemmakär, berättar hon.

Ebba förklarar att det som kändes värst var att inte längre kunna spontant åka och träffa sin familj och vänner. Hon berättar också att hon tyckte att det kändes konstigt att inte känna till staden, som hon hade gjort i Västerås.

– När jag flyttade till Umeå var det första gången jag var där. Det var som att jag var en turist när jag gick runt på gatorna i staden där jag bor.

Hon fick ett eget hem

Ebba fortsätter med att berätta att en del av henne samtidigt var väldigt förväntansfull på att få ha sitt första egna hem. Hon och hennes pojkvän skulle flytta ihop tillsammans. Hon längtade efter friheten att få bestämma allt själv.

– Vi skulle få inreda, välja mat att äta och styra vardagen helt själva. Det var verkligen en blandning av spänning och oro inför att ha allt ansvar själv.

Något som Ebba ville poängtera var att ingen ska behöva vara rädd för att flytta till en ny stad.

– Mitt tips till alla som är oroliga inför att flytta är att våga hitta nya vänner. Lita på att det går att hålla kontakten med dina gamla kompisar, även om ni är långt ifrån varandra.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget