Valborg inställt - Uppsala får ingen folkfest

Uppsala ställer årligen till med folkfest på valborg. Innerstaden fylls i dagarna runt sista april med 100 000-150 000 människor. I år blir det inte så. Evenemang som till exempel den välkända forsränningen och mösspåtagningen i Carolinabacken har ställts in och nu undrar folk: hur kommer valborg att bli i år?

Valborg brukar bli en folkfest. I år uteblir festen på grund av det nya coronaviruset.
Valborg brukar bli en folkfest. I år uteblir festen på grund av det nya coronaviruset.

Den sista april brukar det krylla av folk i Uppsala innerstad. Forsränning, mösspåtagning, silluncher eller bara allmänt häng i Ekonomikum-parken dit tiotusentals människor vallfärdar. Det anordnas många evenemang och det finns något för alla att göra.

Allt detta har nu ställts in. Evenemangen på valborg ställdes in redan när restriktioner kring folksamlingar över 500 personer kom. Nu har man skärpt bestämmelserna ytterligare och man får inte längre samlas mer än 50 personer på samma plats. Det försvårar givetvis ytterligare att samlas i offentlig miljö.

Uppsala Kommun är en av sju aktörer som ingår i samverkansarbetet kring valborg. Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, Erik Pelling (S), är noga med att understryka situationens allvar.

— Vi tog beslutet att ställa in valborg väldigt tidigt för att vi ville sända en signal till Uppsalaborna. Valborg är en fest som Uppsala är vida känd för och vi ställer in den för att följa förbudet. Det här är på liv och död. Vi måste alla göra allt vi kan för att begränsa smittspridningen. Sedan hoppas vi att Uppsalaborna förstår hur allvarligt det är, säger Pelling.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Varför stänger man inte Uppsala helt och hållet då?

— Varken regeringen eller vi på kommunen har några sådana möjligheter. Det enda vi har kunnat ta beslut om är enskilda sammankomster och sådant. Restriktionerna gällde ju först 500 personer sedan var vi nere på 50. Folk måste ta ett eget ansvar också enligt den modell vi har just nu i Sverige, säger Pelling.

Hur tror du att valborg kommer att bli i år?

— Lite kommer det väl märkas att det är valborg. Vi har ju ändå studenter, många är kvar i stan. Man kan träffas för en lugnare picknick och hålla avstånd till varandra. Det här är verkligen en stund när alla enskilda måste ta ansvar. Det gäller inte bara 70-plussarna. Det gäller också unga och starka personer som har bättre möjlighet att överleva viruset. De måste också ta ansvar, säger Pelling.

Destination Uppsala är ytterligare en av aktörerna som är med i arbetet runt omkring folkfesten. Deras uppdrag är att samverka med olika arrangörer och organisationer för ett "tryggt, snyggt och säkert" valborgsfirande. Bolaget ansvarar för att projektleda flera av Uppsala Kommuns större evenemang. Anna Gozzi är projektledare för valborgssamverkan hos Destination Uppsala. Hon är vanligtvis mitt uppe i ett planeringsarbete för valborg så här års. Nu är situationen omvänd.

— Det kommer inte bli några offentliga evenemang överhuvudtaget utan vi håller på med ett avvecklingsarbete av valborg just nu, säger Anna Gozzi.

Anna Gozzi, projektledare för valborgssamverkan på Destination Uppsala.
Anna Gozzi, projektledare för valborgssamverkan på Destination Uppsala.

Det är många som undrar hur innerstaden kommer att se ut i år med alla restriktioner vad gäller folksamlingar.

Kommer det märkas att det är valborg i år eller kommer det se ut som en vanlig lördag?

— Jag utgår ifrån att folk följer Folkhälsomyndighetens uppmaningar när det gäller folksamlingar och liknande. Att inga större folksamlingar äger rum, säger Anna.

Folk får ställa in sig på att valborg som vi känner det uteblir i år. Annas tips till ungdomar som var taggade på folkfest är istället att vara ute i naturen och upptäcka saker.

— Det knoppas ju i naturen nu så jag tycker man ska vara utomhus.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget