Vad har hänt i helgen?

Socialdemokraterna säger ja till Nato, tio döda i masskjutning i USA och Ukraina vann Eurovision. Läget summerar helgens tre toppnyheter.

Statsminister Magdalena Andersson (S) under riksdagsdebatten om ett svenskt Natomedlemskap.
Statsminister Magdalena Andersson (S) under riksdagsdebatten om ett svenskt Natomedlemskap.

Socialdemokraterna säger ja till Nato

Sverige har varit krigsneutralt och alliansfritt i 200 år, men nu ska det förändras. Igår kväll meddelade Socialdemokraterna att man är för ett Natomedlemskap, vilket ger beslutet majoritet i riksdagen. Sverige kommer tillsammans med Finland att skicka in en medlemsansökan, med kravet om att det inte ska placeras några kärnvapen eller permanenta Natobaser på svensk mark skriver DN. Trots Socialdemokraternas ja råder det oenighet inom partiet kring om beslutet var rätt eller inte. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är fortfarande emot ett svenskt Natomedlemskap.

– Till slut var det Finlands beslut och Rysslands oerhörda grymhet som fick mig att ändra åsikt. Men det var svårt, jag har jobbat med de här frågorna under lång tid och jag är helt övertygad om att alliansfriheten har tjänat oss väl, säger utrikesminister Ann Linde till DN.

Människor ber utanför stormarkanden där tio människor dog och tre skadades i en skjutning.
Människor ber utanför stormarkanden där tio människor dog och tre skadades i en skjutning.

Tio döda i skjutning i Buffalo i USA

I lördags dödades tio människor och tre skadades i en masskjutning vid en stormarknad i staden Buffalo i USA. Gärningspersonen är en 18-årig man som överlämnade sig till polisen. Mannen var klädd i militärliknande kläder med kroppsskydd och bar ett automatgevär. Han ska ha agerat ensam, enligt SVT.

Dådet uppges ha rasistiska motiv och skjutningen ägde rum i ett bostadsområde där majoriteten av invånarna är svarta. Gärningsmannen har innan dådet publicerat ett manifest på internet där beskriver han sig som en vit makt-aktivist och antisemit, det rapporterar SVT. Han direktsände skjutningen genom en kamera fäst vid sin hjälm på spelplattformen Twitch. Bolaget menar att de stoppade sändningen efter mindre än två minuter, skriver TT.

Mannen är sedan tidigare känd av den amerikanska polisen efter att han hotat med att begå en skolattack i juni förra året på sin skola i hemstaden Conklin.

Ukrainska musikgruppen Kalush Orchestra jublar efter vinst i Eurovision.
Ukrainska musikgruppen Kalush Orchestra jublar efter vinst i Eurovision.

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision i lördags. Låten “Stefania” med gruppen Kalush Orchestra var vinnartippad och fick flest röstpoäng från folket, hela 439 stycken.

Musikgruppens ledare Oleh Psiuk skrev låten som en hyllning till sin mamma, men under kriget har dess betydelse fått en annan tolkning. Många tillägnar “Stefania” till alla mammor i Ukraina som försöker skydda sina barn från kriget, skriver DN.

Sveriges bidrag “Hold me closer” med Cornelia Jakobs hamnade på en fjärdeplats, efter Storbritannien och Spanien.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget