Vad har hänt i helgen?

Ebba Buschs blir portad från ELLE-galan, ryskt militärplan i svenskt luftrum och Håkan Hellström har spontan spelning. Läget sammanfattar tre av helgens toppnyheter.

Det har vart en händelserik helg med både Valborgsfirande, första maj och ELLE-gala. Läget sammanfattar tre av helgens toppnyheter.

Ebba Busch portad från ELLE-galan

Våldsamt motstånd mot högerextremisten Rasmus Paludan demonstrationer ledde till att över 100 poliser skadades. Ebba Busch uttalade sig om upploppen i Ekots lördagsintervju.

– Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare? Så frågan som borde ställas, det är varför sköts det inte skarpt? Och det är en fråga som svensk polisledning är Sverige skyldigt, säger Ebba Busch.

Uttalandet om att skjuta skarpt mot demonstranter har kritiserats, och ledde till att Ebba Busch blev portad från ELLE-galan. Innan beskedet lade Ebba Busch upp en bild på sin Instagram där hon uppmärksammade ELLE-galan och visade sin outfit. ”Idag hyllas svensk modeindustri. Och med rätta”, skrev hon. ”Jag är stolt över att kunna bära den ukrainska designern Ivan Frolov”.

Att varken Ebba Busch eller Frolovs klänning fick sätta foten på ELLE-galan gjorde henne ledsen, berättar vännen och influensern Anitha Clemence för Aftonbladet. KDs pressekreterare Joel Apelthun säger att andra deltagare har hotat med att dra in sin medverkan, och att det var därför ELLE drog tillbaka sin inbjudan. ”Enligt uppgifter var det galaledaren Kakan Hermansson som vägrat ställa upp om Busch kom på festen, men det förekommer också uppgifter om att kravet kom från fler personer”, skriver nyhetssajten Omni.

Aller Media som äger ELLE ger svar på frågan om varför inbjudan drogs tillbaka.

  – Det stämmer att Ebba Buschs inbjudan togs tillbaka. Beslutet har fattats av Elles redaktion. Elles värderingar står för mångfald och mot våld i alla dess dimensioner. Uttalandet som har gjorts från KD-ledaren under den senaste tiden är motsatsen till dessa värderingar och inget vi ville skulle ta fokus från galan, säger Jennie Knutsson, kommunikationschef på Aller Media.

Ebba Busch framför Ryska ambassaden. Bild från Ebba Buschs instagram.
Ebba Busch framför Ryska ambassaden. Bild från Ebba Buschs instagram.

Ryskt flygplan har återigen kränkt svenskt luftrum. I fredags kväll flög ett ryskt militärflygplan förbi öster om Bornholm. Flygplanet används ofta för kartritning och befann sig bara en kort stund i svenskt luftrum innan det flög vidare. Svenskt jaktplan följde händelsen och fotograferade planet, och försvaret ser allvarligt på kränkningen.

– Vi tar det på allvar, det gör vi alltid. Men vi förstorar inte upp det, säger Lotta Börjesson, kommunikatör i beredskap på Försvarsmakten.

”Vi kommer självfallet att markera diplomatiskt mot detta”, uppger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Carl-Johan Edström, flygvapenchef vid Försvarsmakten, säger att de var väl förberedda och hade full koll på läget. Han är osäker på om kränkningen var avsiktlig eller inte, men tycker oavsett att det är klandervärt beteende.

– Med gällande omvärldsläge och kriget i Ukraina är det ganska onödigt och oprofessionellt att gå så nära våra gränser.

Det är inte första gången ett ryskt flygplan passerat över Sverige efter invasionen mot Ukraina. Den 2 mars flög fyra ryska krigsflygplan förbi öster om Gotland. Försvarsmaktens insatschef generallöjtnant Michael Claesson förklarade det då som en skrämseltaktik för att få Sverige att inte blanda sig i invasionen av Ukraina.

Den 2 mars kränkte fyra ryska krigsflygplan svenskt luftrum öster om Gotland. Bild från Försvarsmakten.
Den 2 mars kränkte fyra ryska krigsflygplan svenskt luftrum öster om Gotland. Bild från Försvarsmakten.

Håkan Hellströms spontanspelning

Vid 19 tiden i lördags kväll överraskade Håkan Hellström valorgsfirarna med en spontanspelning. Innan han dök upp lade han ut ett inlägg på sin Instagram där man kunde se honom spraymåla ”Gla' Valborg” inuti ett lastbilsflak. Han ställde också frågan: ”Var ses vi ikväll?” och svaret blev: i Slottsskogen, Göteborg. Folk som kommit dit för att fira valborg fick istället se Håkan Hellström uppträda från lastbilsflaket. Han hann spela i cirka trettio minuter innan spelningen blev tvungen att avbrytas.

– Vi har inget tillstånd, sa Håkan från ”scenen” framför det stora publikhav som samlats.

Det visade sig att spelningen saknade tillstånd, och polisen har anmält händelsen som ett brott mot ordningslagen, och riktar misstankarna åt arrangören.

Enligt nyhetssajten Omni kallar åskådarna spelningen ”En jävla dröm” och kvällen avslutats självklart med låten ”Valborg”.

Håkan Hellström i Slottsakogen, Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
Håkan Hellström i Slottsakogen, Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget