Vad händer i USA just nu med anti-translagarna?

Läget reder ut situationen som har blivit delstaternas nya intresse; anti-translagar och inget drag.

Protester mot anti-HBTQIA+ lagar, samt immigrationslagar och abortlagar i USA.
Protester mot anti-HBTQIA+ lagar, samt immigrationslagar och abortlagar i USA.

Användaren @coyoteannie på Tiktok lägger upp en video den 13 april där hon berättar som mamma med fyra barn, varav en är transsexuell, tänker fly från sin delstat Oklahoma på grund av de lagar som håller på att röstas igenom i delstaten. Den lag hon refererar till är lagförslaget House Bill (HB) 1011, som förbjuder transsexuella barn och unga under 21 år att få någon slags behandling för att kunna ändra sitt fysiska kön eller könsdysfori. Den läkare som ändå, efter att lagen har godkänts, skriver ut medicin, gör medicinska eller kosmetiska operationer kan få böta en miljon svenska kronor, eller sitta i fängelse upp till tio år. HB 1011 gick aldrig igenom, men Senate Bill (SB) 613, som förbjuder samma sak fast från 18 år, skrevs på den första maj i Oklahoma. Läkarna som bryter mot lagen blir bara av med sin licens som läkare, och det är oklart om man kan få den tillbaka.

Oklahoma är inte ensamma med att ha skrivit på lagar som gör det svårt för barn och tonåringar i USA att kunna leva det liv dem önskar, i den kropp de önskar. Över 540 lagförslag har skrivits över 49 delstater, bara för i år, där 70 stycken har skrivits på och blivit lag, och 372 stycken är aktiva lagförslag som kan vända livet för den som är transsexuell.

Den mest inskrivna lagen bland de 50 delstaterna i USA är lagen att inte låta transsexuella barn och ungdomar få idrotta i den könskategori som de själva känner att de tillhör. Enligt lagen måste kommunala skolor, och privata skolor som tävlar mot kommunala skolor, följa elevens biologiska kön. Man måste utgå från modellen, “manliga lag”, “kvinnliga lag” och “mixade lag”. Atletiska lag eller sporter som är för “kvinnor” eller “flickor” kan inte vara med eller spelas av det manliga könet, och tvärtom. Enligt Lägets kartläggning är det 20 delstater som har skrivit in detta som lag och 15 som har det som ett aktivt lagförslag.

Användaren @coyoteannie berättar om sin transexuella son Charlie, 17 år, samt hur läkaren till sonen flyr delstaten Oklahoma och har skrivit ut sista dosen medicin till Charlie.
Användaren @coyoteannie berättar om sin transexuella son Charlie, 17 år, samt hur läkaren till sonen flyr delstaten Oklahoma och har skrivit ut sista dosen medicin till Charlie.

Inte rätt till behandling

På andra plats kommer lagen om att barn under 18 år inte har rätt till att få behandling för att kunna ändra sitt kön eller köndysfori, fysiskt eller med medicin. Vissa lagförslag, som Oklahoma, vill ha högre ålder; de flesta vill förbjuda upp till 21 år, men fåtal vill förbjuda ända upp till 25 och 26 år. 18 delstater har skrivit på lagförslaget och 14 har det som ett aktivt lagförslag. Andra lagförslag förbjuder diskussioner i klassrummet kring sexualitet och könsidentifiering, samt lagförslag som aktivt kommer tillåta diskriminering av transexuella barn i skolan.

Delstaten Missouri är unik med sitt lagförslag SB 14, som hindrar folk att ändra sin sexualitet på sitt personbevis, om inte personen har genomgått kirurgiska operationer eller har genom medicinska vägar blivit erkänd som intersex.

Demonstrationer i USA april 2023.
Demonstrationer i USA april 2023.

Drag förbjuds

I februari blev Tennessee den första delstaten som helt förbjöd drag. Lagen förbjuder “vuxna kabaréföreställningar” på allmän plats, eller på någon annan plats där det finns en chans att minderåriga kan se föreställningen. I denna lag ingår allt från drag till strippare och topplösa dansare. Lagen är också skriven så att ingen lokal guvernör kan göra undantag i delar av delstaten eller ge ut speciell tillåtelse.

Just nu finns det 33 aktiva lagförslag som på något sätt förbjuder eller minskar friheten för de som vill fritt uttrycka sig genom drag. Förutom Tennessee så har delstaten Arkansas också skrivit på en lag som kategoriserar drag som ”vuxenorienterad verksamhet”. I lagen räknas drag som “...porträtterar en könsidentitet som skiljer sig från artistens egna biologiska kön via kläder, smink och accessoarer.” Den, precis som i Tennessee, förbjuder drag på offentliga platser eller andra platser där det finns en chans att minderåriga kan se.

Utdrag från Lägets granskning kring aktiva lagförslag i delstaterna Florida och Iowa.
Utdrag från Lägets granskning kring aktiva lagförslag i delstaterna Florida och Iowa.

Varför?

“Ett land som fastnat i en extremistkris” är hur man beskriver situationen i USA. Stormningen av Kapitolium sägs ha varit en vändpunkt, där extremister i USA fick och insåg sitt fäste. Istället för att tänka över stormningen och utförandet av kuppen, började man titta på och rikta sin uppmärksamhet mot HBTQIA+, speciellt högerextrema och fascistiska gruppen Proud Boys, som har varit på goda termer med före detta president Donald Trump.

Stereotyper som att drag och queer försöker “värva” eller “indoktrinera” barn, eller att transpersoner och drag queens är farliga, är ingrodda i det amerikanska samhället. Rädsla driver till att skriva dessa lagförslag, och mer rädsla kommer utav att dessa lagförslag finns. Den enda förklaringen är simpel; det är något nytt, och folk vet inte hur man ska reagera mot det.

Läget sammanfattar situationen i USA kring anti-HBTQIA+ lagarna.
Läget sammanfattar situationen i USA kring anti-HBTQIA+ lagarna.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget