Utvisade ungdomar kan få ny chans att stanna i Sverige

Ungdomar sittstrejkar på Mynttorget i Stockholm mot utvisningar av ensamkommande.
Ungdomar sittstrejkar på Mynttorget i Stockholm mot utvisningar av ensamkommande.

Förslaget har fått hård kritik från jurister. Trots det vill regeringen införa en ny lag som kan ge ensamkommande chansen att stanna i Sverige.

Innan politiker presenterar nya lagförslag i riksdagen så granskas de av Lagrådet, som för ett par veckor sedan sågade regeringens lagförslag om ensamkommande.

Förslaget från regeringen är att ensamkommande, som har fått beslut om att de ska utvisas, nu ska kunna få en ny chans till uppehållstillstånd. Det gäller de som vill plugga på gymnasiet eller läsa en annan utbildning på gymnasienivå.

Det ställs dock många krav för att lagen ska gälla. Exempel på krav är:

– Den ensamkommande ska ha sökt om asyl senast den 24 november 2015.

– Personen ska då inte ha ansetts vara uppenbart vuxen.

– Handläggningstiden måste ha tagit minst 15 månader.– Beslutet ska ha fattats efter det att personen har fyllt 18, och som tidigast den 20 juni 2016.

Ungefär 9 000 personer beräknas stämma in på kraven.

Kritiken från Lagrådet är bland annat att den nya lagen skulle göra lagstiftningen mer komplicerad, och att det är konstigt att handläggningstiden ska kunna avgöra om en person får stanna i Sverige eller inte.

Regeringen har trots kritiken bestämt sig för att ta förslaget vidare till riksdagen. De vet att Vänsterpartiet kommer att rösta ja, men för att lagen ska gå igenom måste de få med sig något mer parti.

Centerpartiet har tidigare drivit frågor om ensamkommande, men de har ännu inte bestämt sig för om de vill stötta förslaget.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget