Utbrytarligan ett faktum

Flera av Europas största och mest framgångsrika fotbollsklubbar har tillsammans gått med på att bilda en egen superliga.

De sex engelska klubbarna som ansluter till superligan.
De sex engelska klubbarna som ansluter till superligan.

Real Madrid, Milan och Liverpool. De tillhör inte bara tre av de fyra mest framgångsrika klubbarna i Europacupens historia, utan även den grupp toppklubbar som nu väljer att vända ryggen åt turneringen och bilda sin egen superliga.

Detta bekräftar de involverade klubbarna i natt.

Den nya ligan - kallad den Europeiska superligan - kommer att rymma tjugo klubbar varav femton kommer vara garanterade en plats i turneringen. Superligan kommer likt dagens Champions League att spelas under veckorna för att lämna helgerna åt de nationella ligorna.

“Vi kommer att hjälpa fotbollen på varje nivå och ta den till dess rätta plats i världen,” säger Real Madrids president Florentino Perez i ett pressmeddelande.

"Ren girighet"

Beslutet har mötts av ilska från såväl supportrar som tidigare spelare.

“Det här är ett girigt beslut för att fylla plånböckerna hos de som står på toppen som tagits utan någon hänsyn till de lojala supportrarna, vår historia, vår framtid eller framtiden för fotbollen i det här landet,” skriver Chelsea Supporters’ Trust på sin hemsida.

— Det här är ren girighet, sade forne Manchester United-spelaren Gary Neville i en Sky Sports-sändning.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa har tillsammans med de engelska, spanska och italienska förbunden och ligorna sagt att de involverade klubbarna kommer att stängas av från alla tävlingar och att spelarna i lagen kan komma att portas från landslagsspel.

“Denna vilja att bara se till sig själv har hållit på för länge nu. Nu är det nog,” skriver man i ett gemensamt uttalande som backas upp av internationella fotbollsförbundet Fifa.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget