USA trycker på för svenskt natomedlemskap

Processen för ett svenskt natointåg har utvecklats till en tilltrasslad historia. Under sitt besök i Sverige uttryckte USA:s försvarsminister ambitionen att få till en snabb lösning. Men det verkar vara lättare sagt än gjort.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin och Pål Jonson (M) håller pressträff på Muskö
USA:s försvarsminister Lloyd Austin och Pål Jonson (M) håller pressträff på Muskö

USA:s försvarsminister Lloyd Austin besöker just nu sin svenska motsvarighet Pål Jonson (M) på marinbasen Muskö utanför Stockholm. Under besöket ska bland annat de pågående förhandlingarna runt Defence Cooperation Agreement, ett fördjupat försvarssamarbete länderna emellan, fortlöpa. Även det fortsatt aktuella kriget i Ukraina kommer diskuteras när en amerikansk försvarsminister besöker Sverige för första gången på över 20 år.

Svenskt Natomedlemskap innan sommaren….

På dagsschemat stod också en förevisning i svensk krigsmateriel. Men mellan uppvisningen av ubåtar och flygstridsvapen hann den amerikanska försvarsministern även med att påpeka landets hårda arbete för att få med Sverige i militäralliansen Nato.

– Vi ser fram emot att fortsätta sträva mot ett snabbt svenskt Natointräde. Vi kommer att jobba hårt för att få det gjort före sommaren. Jag ser det som mycket viktigt, säger Austin till TT

…hur troligt är det?

Enligt Gunilla Herolf, associerad seniorforskare på Utrikespolitiska institutet, är ett svenskt intåg i Nato innan sommaren ingen garanti. I intervju med Läget förklarar hon att många faktorer måste stämma överens för att det ska bli verklighet.

-Det är inte orimligt. Men fortfarande väldigt osäkert. Ingen vet egentligen hur Turkiet väljer att göra.

Hon förklarar att Turkiets beslut komplicerats av landets beroendeställning till både Ryssland och Västvärlden. Bland annat kan man vilja få till en eventuell flygaffär med USA. En annan händelse som kan vara avgörande i beslutet är resultatet i landets stundande val, där nuvarande opposition vill släppa in Sverige i Nato.

Att USA:s försvarsministers har brådska att få in sverige i Nato förvånar inte Herolf.

-Att alla nordens länder blir medlemmar är väldigt viktigt för Nato. Då måste också Sverige ansluta.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget