USA:s justitiedepartement ifrågasätter abortdom

Ett populärt abortpiller som använts i mer än två decennier har förbjudits i Texas. Nu överklagar justitiedepartementet domen.

Domstolen där abortpillerdebatten håller hus.
Domstolen där abortpillerdebatten håller hus.

USA:s justitiedepartement överklagar ett beslut att förbjuda abortpiller, som fattats av en domare i Texas. Domarens beslut har återigen satt eld på abortdebatten i USA.

Aborten länge begränsad

I fredags förra veckan fattade domaren Matthew Kacsmaryk ett beslut om att förbjuda Mifepriston i Texas. Texasdomaren införde förbudet efter att pro-lifegrupper stämt läkemedlet. Det var redan 2021 som delstaten Texas införde en ny lag för att begränsa kvinnors frihet till abort. Efter den sjätte graviditetsveckan får man inte längre göra abort, vilket föreningen Amnesty argumenterat starkt emot. Bland annat finns kritik att abortlagen inte tar hänsyn till omständigheterna till varför någon blev gravid, som våldtäkt.

Starka reaktioner

Justitiedepartementet vill att domarens förbud ska stoppas tills domen blivit överklagad. De säger också att domarens beslut underminerar vetenskapliga underlag till pillrets legalitet, som US Food and Drug Administration (FDA) utfärdat. FDA är ungefär som USA:s Livsmedelsverk men omfattar också läkemedel. Eftersom deras beslut ifrågasätts är FDA emot Kacsmaryks dom. En annan domare, i Washington, valde att säkra tillgången till Mifepriston i 17 delstater som svar på Kacsmaryks beslut.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget