USA flyttar sin ambassad till Jerusalem

Idag flyttar USA sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Flytten har mött stark kritik.

Blommor i formen av USA:s flagga på vägen till USA:s nya ambassad som invigs på måndagen.
Blommor i formen av USA:s flagga på vägen till USA:s nya ambassad som invigs på måndagen.

Klockan 15 på måndagen, svensk tid, invigs den amerikanska ambassaden i Jerusalem. Donald Trumps dotter Ivanka Trump och maken Jared Kushner ska representera USA vid ceremonin.

EU gillar inte att ambassaden flyttas och de flesta av EU-ambassadörerna i landet kommer inte delta i ceremonin.

Bakgrund

När Israel bildades 1948 bestämde FN:s generalförsamling att Jerusalem ska stå under internationell kontroll. Israelerna skulle ha den västra sidan och Palestina den östra. Men 1967 ockuperade Israel den östra sidan och har sedan dess kontroll över hela staden. 1980 utropade de Jerusalem till landets “eviga och odelbara” huvudstad. Men omvärlden håller inte med. De flesta länder betraktar Tel Aviv som Israels huvudstad och har sina ambassader där. Att USA flyttar sin ambassad till Jerusalem betyder att de ställer sig helt på Israels sida och många menar att det försvårar möjligheterna för en tvåstatslösning.

Jerusalem är en helig stad för tre religioner. Judendomen, kristendomen och islam har alla stark koppling till staden. Abraham, som både judarna i Israel och muslimerna i Palestina menar var deras stamfader, sade i första moseboken att “hela Kanaans land är ditt för evigt”. Båda folken anser sig alltså ha Guds rätt att bo där. När FN bestämde att judarna ska få ett eget land flydde eller fördrevs ungefär 700 000 Palestinier från sina hem i det som kallas Nakba, “den stora katastrofen”.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget