Urban exploring – en portal tillbaka i tiden

Bortglömda sommarstugor, nedlagda industrier och hemliga skyddsrum. Läget har pratat med 14-årige Adam som besökt över 100 övergivna platser i Sverige.

Det första övergivna huset som Adam besökte.
Det första övergivna huset som Adam besökte.

En dammig studentmössa, framställda kaffekoppar, ett ostämt piano. Alla saker som vi människor lämnar efter oss. Trots att de förfallna husen har fuktskador i taken och mögelfläckar i tapeten, är kläderna prydligt vikta i garderoben och familjefoton står kvar på byrån. Precis så som husens ägare lämnade allt innan de av någon anledning försvann.

En del av husen har genom åren blivit vandaliserade, men alla som tar sig in är inte där för att måla graffiti eller förstöra. 14-årige Adam bor utanför Örebro och han är en urban explorer.

– Det går ut på att utforska miljöer och byggnader som är övergivna som folk inte bryr sig om. Man vet aldrig hur det kommer se ut, om ett tak håller på att ramla eller om man trampar igenom ett golv, berättar Adam.

Det bästa är att hitta en övergiven plats där det ser ut som att tiden har stannat.
Det bästa är att hitta en övergiven plats där det ser ut som att tiden har stannat.

Många urban explorers är hemlighetsfulla och Adam är en av dem. Han vill inte gå ut med sitt riktiga namn, varken till Läget eller på sitt Instagram-konto där han lägger upp bilder på de platser han besökt.

– Urban exploring är inte helt lagligt. Egentligen enligt lagen kan det räknas som olaga intrång och hemfridsbrott och då om man går ut med namn och efternamn så är det större risk, säger Adam.

Men trots de lagbrott som urban exploring innebär finns det något som lockar. För Adam är det känslan av att komma till en plats där det ser ut som att tiden har stannat. Intresset började 2019 och genom åren har han varit på flera häftiga platser. Vissa av dem är kända, som den så kallade Bilkyrkogården i Båstnäs.

Bilkyrkogården där tusen gamla bilvrak står och rostar.
Bilkyrkogården där tusen gamla bilvrak står och rostar.

– Det är över tusen gamla bilar i skogarna som står staplade på varandra. Bröderna som hade skroten har dött, men deras släktingar har tagit över och sagt att man får komma dit och kolla, säger Adam.

Andra platser är det färre som känner till, som hemliga bunkrar och underjordiska tunnlar.

– Man måste ha med pannlampa och stora lampor för det är helt kolsvart där inne, berättar Adam.

Utforskandet ligger inte bara i att ta sig till den övergivna platsen, det följer även Adam när han kommer hem igen.

– Jag tycker att det är roligt att hitta historia. Efter att jag varit på ett ställe så försöker jag hitta info om tidigare ägare, varför det blev övergivet, när huset byggdes. Om det är industribyggnader kan man se när produktionen upphörde och varför det lagts ner, säger Adam.

I de underjordiska tunnlarna behövs pannlampa eftersom det är helt kolsvart där inne.
I de underjordiska tunnlarna behövs pannlampa eftersom det är helt kolsvart där inne.

På sociala medier finns flera grupper för urban explorers och Adam får ibland tips på nya platser att besöka. Många vill hitta övergivna hus, men det finns ett talesätt som Adam tycker att alla borde följa. “Lämna inget mer än fotspår, ta inget mer än bilder.” Tyvärr är det inte alla som följer den regeln.

– Desto fler personer som känner till ett ställe desto mer folk åker dit och förstör, klottrar och snor saker. De som är seriösa tycker att det är mycket roligare att hitta platser som är helt orörda, än att hitta ett hus där folk har snott varenda soffa, slagit sönder teven och målat ner det, säger Adam.

På ett gammalt mentalsjukhus hade någon ritat en stjärna och en cirkel och lagt tända ljus runt.

Adam tycker att det är viktigt att inte dela koordinater och adresser till platser öppet på sociala medier. Men vandalisering och klottring är inte det enda som folk ägnar sig åt i övergivna hus och fabrikslokaler. Det finns även de som försöker sig på spöklika ritualer.

– På ett gammalt mentalsjukhus hade någon ritat en stjärna och en cirkel och lagt tända ljus runt. I cirkeln låg det en död fågel och människohår, säger Adam.

Ändå känner han sig inte skrämd och nu i maj eller juni bär det av på en resa till Dalarna där 20 nya platser ska besökas. Men det stora målet måste vänta en tid.

– Ett mål jag har är att besöka Tjernobyl. Det är en hel stad som är helt övergiven. Det finns pooler, basketplaner, affärer, allt möjligt. Men då får det bli efter att kriget är slut mellan Ukraina och Ryssland, säger Adam.

Adam heter egentligen något annat, men du kan hitta honom på Instagram under namnet “abandoned_sweden99”.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget