Ur vägen Kina - här kommer Indien!

Indien har gått om Kina och är nu det land med störst befolkning på jorden enligt FN. Antalet invånare i Indien är uppe i 1,428 miljarder, jämfört med Kinas 1,425 miljarder.

Nu är Indierna flest i världen.
Nu är Indierna flest i världen.

Var tionde person på jorden är indier och under 30

Den indiska befolkningen – som utgör nästan en femtedel av mänskligheten – är inte bara störst i världen utan också väldigt ung. Hälften av de indiska invånarna är under 30 år och landet väntas därmed också bli det land som växer snabbast under de kommande åren.

”Ny världsordning”

Läget har pratat med Malin Mendel, SVT:s korrespondent i Indien.

Hur har detta uppmärksammats i Indien?

– De är stolta och glada, och det har uppmärksammats under en lång tid. Indien har inte kunnat genomföra någon folkräkning på grund av covid-19 och därför har det inte funnits en exakt dag, utan det är någon gång i april som de beräknas ha gått om Kina, säger Malin Mendel.

Hälften av Indiens invånare är under 30 år gamla – hur påverkar det utvecklingen?

– De närmsta decennierna kommer en majoritet av befolkningen kunna arbeta, betala skatt och konsumera. Det innebär en möjlighet för Indien att bli ett land där de flesta tillhör medelklassen.

Hur kommer det sig?

– Det beror på att överlevnaden bland små barn ökat kraftigt de senaste decennierna och Indien har haft en tradition av att skaffa många barn. Idag har barnafödandet dock minskat kraftigt.

Kommer Indien att bli en ny supermakt i världen?

– Indien har världens snabbaste ekonomiska tillväxt just nu och har precis gått om Storbritannien som världens femte största ekonomi. Regeringen är inriktad på att förändringen kommer innebära ekonomiska, politiska, militära och kulturella skillnader. Det skulle innebära att vi går från en värld som främst dominerats av USA till en multipolär värld med flera starka makter och samarbeten i olika regioner.

Malin Mendel, SVT:s utrikeskorrespondent i Indien.
Malin Mendel, SVT:s utrikeskorrespondent i Indien.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget