Upptäck Sverige och Europa med tåg

SJ har kommit fram till vilken tågsträcka som är landets vackraste. Lockar inte Sverige? Tågluffa gratis genom Europa istället!

Lokföraren Sofia Lundborg tycker att svenska folket röstat klokt när de valt tågresan Lidköping och Mariestad till Sveriges vackraste.

.
Lokföraren Sofia Lundborg tycker att svenska folket röstat klokt när de valt tågresan Lidköping och Mariestad till Sveriges vackraste. .

Det var på SJs hemsida som omröstningen om Sveriges vackraste järnväg hölls. Tolv sträckor hade nominerats av tågbolagets personal och resenärer. Nu, efter att svenska folket sagt sitt, är vinnaren utsedd: Lidköping-Mariestad över Kinnekulle.

Vinnarsträckan går rakt igenom den fina naturen runt Vänerns strand, förbi dovhjortar och öppna fält och över Kinnekulle. Lokföraren Sofia Lundborg kör tågsträckan över Kinnekulle varje arbetsdag, och hon tycker att svenska folket röstat klokt.

– Det är häftigt att få köra tåg med så vacker natur alldeles intill spåret. Dovhjortar ute på slätterna, utsikt över Vänern, pittoreska stationshus och till och med havsörnar har jag sett. Att ha sådana vyer utanför lokförarhytten gör det lite extra roligt att jobba, säger hon.

15 000 18-åringar kommer få möjligheten att upptäcka Europa med gratis Interrail-kort i sommar.
15 000 18-åringar kommer få möjligheten att upptäcka Europa med gratis Interrail-kort i sommar.

Känns Sverige inte tillräckligt spännande?

Utanför landsgränsen väntar givetsvis fler häpnadsväckande tågsträckor. Kanske har du funderat på att tågluffa? I år har EU bestämt sig för att ge 15 000 europeiska 18-åringar möjligheten att upptäcka sommareuropa.

Ungdomarna kommer att få gratis Interrail-kort som gäller i 28 länder under tre veckors tid. Ansökningarna öppnar den 1 juni, och för att ansöka behöver du fylla i ett formulär och fyllt 18 år innan 1 juli. Läs mer här!

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget