Uppsala - en spökstad på sista april

Uppsala är valborgs Mecka. Varje år brukar det flöda runt upp till 150 000 människor i innerstaden. Men valborg i Uppsala ställdes in för ett antal veckor sedan. Oron fanns dock kvar för människor som var rädda för att smittan skulle skjuta i taket på grund av ungdomar som inte bryr sig. Nu vet vi hur det blev och valborg från tidigare år gick verkligen inte att känna igen. Det blev historiskt lugnt.

Ekonomikumparken som vanligtvis fylls av tusentals människor under valborg gapade tom under hela sista april.
Ekonomikumparken som vanligtvis fylls av tusentals människor under valborg gapade tom under hela sista april.

En vanlig dag är Uppsala en sådan där "mittemellanstad". Det är varken mycket eller lite folk när man besöker innerstaden. Det är sällan riktigt mycket trafik men det är också sällan väldigt lite trafik. Men en dag om året så blir det som att Uppsala har blivit Rio för en liten stund och karnevalstämning råder. Den dagen är sista april. Kungens födelsedag. Valborg.

Valborg i Uppsala sammanfattas inte med en mening eller ett enskilt event. För att förklara hur valborg i Uppsala är så måste man nämna såväl smockfulla studentnationer med kända artister på schemat som forsränningen med 30 000 människor som trängs runt Fyrisån för att se egenbyggda flottar kämpa sig nedför ån. Det är också champagnegalopp, stora silluncher som anordnas lite här och var och mösspåtagning framför Uppsalas största universitetsbibliotek Carolina Rediviva där inte en meter är ledig. Unga som gamla går till en och samma plats för att ta på sig sin studentmössa och fira in våren tillsammans.

Men för Uppsalas yngre människor så är valborg nog framförallt det allmänna hänget i Ekonomikumparken. Parken som egentligen heter Observatorieparken men som i folkmun kallas det förstnämnda. Mycket på grund av att det är just ungdomarna som rör sig där mest. Utöver att det är Uppsalas epicentrum på valborg så är det nämligen omringat av studentlägenheter och park till Uppsalas ekonomstudenters egna universitetsinstitution.

Det är svårt att förklara för någon som inte "gjort" valborg i Uppsala hur stort det är. Närmast sanningen kommer man om man pratar med ungdomar från staden. Detta då ungdomar gärna tillbringar hela sista april utomhus i staden. Ruben Wolters, 18, såg fram emot sin första riktiga valborg.

— Det är jättetråkigt, jag hade stora planer annars men nu blev det ju inte så på grund av hur det ligger till, säger Ruben.

Ruben har firat valborg många gånger men i och med att han nu är 18 år så var i år första gången som han skulle få uppleva allt vad valborg innebär för äldre tonåringar och studenter.

— Ja nu blev det ju lugnt istället, klart man festar lite grann men man får samtidigt hålla sig till de restriktioner som finns och så, säger Ruben.

Har man varit och firat valborg i Uppsala förut så möts man av en enorm kontrast när man promenerar igenom Uppsala på denna sista april. Flaggor som vajar i flaggstänger och på bussar är den enda påminnelse man får av att det faktiskt är sista april. Det som brukar vara en stad i karnevalstämning med avstängda gator, kravallstaket överallt och dånande livemusik från studentnationer är under torsdagen till och med lugnare än en vanlig lördag.

Svenska flaggor på lyktstolparna var ett av få tecken på att det faktiskt var valborg under torsdagen.
Svenska flaggor på lyktstolparna var ett av få tecken på att det faktiskt var valborg under torsdagen.

För några veckor sedan berättade kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, Erik Pelling (S), för Läget att den rådande situationen är på liv och död. Det budskapet verkar ha gått fram för när man pratar med Uppsalas ungdomar så är de flesta besvikna men förstående. Edwin Widerholm, 18, är ytterligare en av dem.

— Man får göra det bästa av situationen. Hemmafest är ju ett alternativ, man får ju inte vara i Ekonomikumparken till exempel så man får göra det man kan för att ha kul ändå, säger Edwin.

Edwin har firat valborg en gång redan. Han vet således hur valborg i Uppsala brukar vara och hade planerat för det.

— Det är självklart tråkigt att de planer man hade innan allt det här hände inte kunde genomföras. Men ska man hitta något positivt så kan man ju se fram emot nästa år. Då blir det annorlunda förhoppningsvis och då blir jag ju student på universitetet också och får gå på nationer, säger Edwin.

Att valborg blev så här lugnt har givetvis att göra med att man vill minimera smittspridningen av det nya coronaviruset. Och strategierna för att stoppa smittspridningen skiljde sig åt runt om i landet. I Lund bestämde man sig till exempel för att gödsla parker. Uppsala Kommun tog en annan väg och nöjde sig med skyltar med texten: "Var rädda om varandra. Håll avstånd". Strategin verkar ha fungerat för Ekonomikumparken gapade tom under hela sista april 2020.

Uppsala Kommun fick tidigare kritik för att "bara" sätta upp skyltar i Ekonomikumparken och runt om i Uppsala. Något som dock verkar ha fungerat.
Uppsala Kommun fick tidigare kritik för att "bara" sätta upp skyltar i Ekonomikumparken och runt om i Uppsala. Något som dock verkar ha fungerat.

Uppsala gick miste om sin största fest till följd av det nya coronavirusets utbrott. Folkfesten uteblev och Uppsalaborna får helt enkelt se fram emot nästa gång valborg går av stapeln vilket blir 2021. Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) hoppas att det då blir ett ordentligt firande.

— Det är klart att det ska vara fest på valborg i Uppsala, och jag hoppas verkligen att vi kan ta igen det här 2021, då ska det bli tidernas valborgsfirande i Uppsala, sade Erik Pelling (S) till Aftonbladet tidigt under torsdagen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget