Upprörda gymnasieelever känner sig orättvist uthängda

En femtedel av eleverna på gymnasiet Campus Manilla i Stockholm misstänks för provfusk, avslöjade DN igår. Läget har varit och pratat med eleverna. Många känner sig uthängda och orättvist porträtterade.

– Man får den här stämpeln, att man går på Manilla ”fuskskolan”, säger eleven Erik Karlsson.

Inne på gymnasieskolan Campus Manilla i Stockholm utreds en femtedel av eleverna för misstänkt fusk.
Inne på gymnasieskolan Campus Manilla i Stockholm utreds en femtedel av eleverna för misstänkt fusk.

Flera elever på gymnasieskolan Campus Manilla misstänks för provfusk rapporterade DN igår. Artikeln rör upp starka känslor bland eleverna. De känner sig orättvist porträtterade.

– Oavsett om man är skyldig eller inte så dras man ju över den här kammen. Att man ser ut som att man är skyldig för att man får den här stämpeln, att man går på Manilla ”fuskskolan”, säger eleven Erik Karlsson.

Förra veckan startade skolan en egen utredning om fusket. Det hela började med att en lärare larmade skolledningen att den misstänkte ett systematiskt fusk på ett religionsprov.

Det är lite dålig stämning där inne.

51 av skolan 260 elever utreds nu för misstänkt provfusk. Fusket ska ha skett i flera olika klasser och ämnen. Det misstänkta fusket har nu blivit en riksnyhet och bland annat skolministern Lotta Edholm har pratat om händelsen.

Läget har pratat med flera elever på skolan. Många vill vara anonyma, ingen vill vara med på bild. Två stycken ångrar sig efter att de gått in i skolan och vill inte längre medverka. Vissa elever skriker argt på skolkompisarna som pratar med oss.

– Det är lite dålig stämning där inne. Folk är inte så glada, säger en elev i trean.

Det är jobbigt att folk tror att man är skyldig.

Det är dock inte fuskarna eleverna är besvikna på, utan många tycker det är synd att associeras med fusk.

En elev i trean berättar att tre personer ringt honom bara igår och frågat ifall han är en av de som fuskat. Några andra elever i tvåan upplever att de blivit utsatta för fördomar av andra ungdomar.

– Det är jobbigt att folk tror att man är skyldig. Folk från andra skolor har liksom frågat ifall man fuskar och sånt. Det känns inte så kul, säger en tjej i tvåan som vill vara anonym.

Det är upprörda känslor på skolgården. Ingen elev vill vara med på bild.
Det är upprörda känslor på skolgården. Ingen elev vill vara med på bild.
Det känns som att det blir en mycket större grej på grund av grundskolan.

Sättet som media hanterat frågan på väcker irritation. DN:s artikelrubrik är ”Massfusk bland eleverna på elitskolan Campus Manilla”. Grundskolan är känd för att ha elever från några av landets rikaste familjer.

Gymnasieskolan har dock samma intagningsprocesser som vilken annan skola som helst.

– Det känns som att det blir en mycket större grej på grund av grundskolan, att det går barn till många inflytelserika personer där. Det blir såhär ”elitskolan Manilla” och det känns som att det alltid blir en väldigt mycket större grej. Gymnasiet dras med i det fast vi inte har så mycket gemensamt mer än att vi delar byggnad, säger en annan elev i tvåan som vill vara anonym.

– Det blir väldigt vinklat och känns oprofessionellt, fyller kompisen Johan Fredriksson i.

Vi får se ifall någon större tidning väljer att fortsätta på det här spåret eller ifall de känner sig nöjda med att hänga ut Campus Manilla.

Eleverna som Läget har pratat med har svårt att tror att den här typen av fusk är unikt för Campus Manilla.

– Jag kan inte tänka mig att det bara är på vår skola som det här sker, att vi plötsligt skulle komma på ett fusk som ingen annan vet, säger Johan Fredriksson.

Han och kompisarna vill se att fokus flyttas från Manillaskolan till att handla om alla gymnasieskolor i landet.

– Det är en allvarlig grej så jag förstår att det måste undersökas. Men sedan ska man väl utvidga ramarna lite och kolla bredare, för jag har som sagt svårt att se att det bara skulle ske här. Vi får se ifall någon större tidning väljer att fortsätta på det här spåret eller ifall de känner sig nöjda med att hänga ut Campus Manilla, säger Johan Fredriksson.

Ett uppenbart allmänintresse.

Kristoffer Örstadius som skrivit DN-artikeln svarar på kritiken i ett mejl till Läget:

”Jag tycker att det finns ett uppenbart allmänintresse att rapportera när ett så här omfattande fusk uppdagats på en av landets mest eftertraktade skolor. Rektorn på skolan tycker att situationen som uppstått är allvarlig och det kan bli tal om avstängning av enskilda elever. Vi arbetar givetvis vidare med granskningen och försöker nu ta reda på om det här har förekommit på fler skolor.”

Förutom att eleverna upplever sig uthängda är många också orolig för vad som ska hända nu. Det går rykten om att alla kanske kommer behöva skriva flera omprov för hand. Några funderar på hur det kommer se ut på CV:t att ha gått på ”fuskskolan Manilla”.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget