Uppgifter har läckt till Tiktok

En granskning av Sveriges Radio Ekot visar att uppgifter har läckt till Tiktok. Uppgifter från barn som har sökt rådgivning om mobbning på organisationen Friends webbsida.

Mejladresser och telefonnummer har delats med Tiktok
Mejladresser och telefonnummer har delats med Tiktok

Friends är en organisation som jobbar för att stoppa mobbning och andra kränkningar mot barn. På hemsidan kan barn och föräldrar söka stöd genom att bland annat fylla i ett frågeformulär. Och det är just när formuläret fylls i som mejladresser och telefonnummer delats vidare till Tiktok, visar granskningen. Främst har vuxna drabbas men även barns uppgifter har läckts.

Hur har det hänt?

Att dessa överföringar har skett beror på att Tiktok:s spårningsverktyg även används av Friends. Det är med denna koppling som uppgifter har kunnat skickats vidare till Tiktok, via en så kallad pixel. Genom pixeln kan Tiktok lagra mejladresser, däremot kan de inte se informationen i meddelandena.

Therese Elmgren är pressansvarig på Friends och skriver i ett mejl till Läget: ”Syftet med att ha en koppling till Tiktok har varit att vi på Friends skulle kunna nå ut med råd, tips och kunskap via vår egen annonsering – för att bidra till att förhindra och stoppa mobbning”

Elmgren skriver vidare: ”Vi tog bort Tiktok-pixeln omedelbart efter att vi fått kännedom om detta, (den 28 mars) och vi har också informerat de som berörts”.

Stängt av spårningen

Efter Ekots granskning har Friends stängt av spårningsverktyget och anmält sig själva till Integritetsskyddsnämnden. Men under åtta månader, från juni 2022, har framför allt e-postadresser och i vissa fall telefonnummer skickats till Tiktok från webbsidan.

”Inga barns personuppgifter ska delas vidare från vår hemsida – att det skett är ett misstag som vi är väldigt ledsna för.”, skriver Elmgren.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget