Unikt projekt för utveckling av skyddsrum

Det pågående kriget mot Ukraina har satt skyddsrum på tapeten. Just nu finns ingen internationell standard för skyddsrum, men efter Finlands initiativ samarbetar länder nu världen över för att ta fram en ny standard.

Det finns 65 000 skyddsrum i Sverige. Idag bedrivs dem av föreskrifter från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, men de följer ingen internationell standard. Varför? För att en sådan inte finns.

Nu startar arbetet i Sverige för att ta fram nya standarder för skyddsrum som kommer att bedrivas under ledning av SIS, Svenska institutet för standarder. SIS tar fram standarder för allt.

– Det kan vara mensskydd, betong, hur mycket plåt får rosta, säger pressansvarige Ulf Lindholm.

Men nu börjar alltså projektet för att utveckla nya standarder för skyddsrum.

– Det var längesedan man pratade om skyddsrum i standardiseringsvärlden. Men nu ser vi ett ökat intresse för standardisering av skyddsrum efter det som händer i vår omvärld, säger projektansvarige Fredrik Göthe.

Skyddsrum på Torsgatan i Stockholm.
Skyddsrum på Torsgatan i Stockholm.

Projektet, som kom till efter Finlands initiativ, är unikt eftersom det är det första initiativet någonsin om internationella standarder för skyddsrum. Under åren kommer projektgruppen att titta på konstruktion, design och underhåll.

– Vi kommer att titta på hur de ska vara utrustade och hur de ska se ut inuti, bland annat, berättar Fredrik Göthe.

Arbetet med att ta fram nya standarder för skyddsrum kommer att ta mellan ett och två år, med målet att samla så många relevanta aktörer som möjligt. Fredrik Göthe hoppas att de med projektet kommer kunna påverka internationella standarder så att de passar svenska skyddsrum.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget