Ungdomar avgörande för demokratin i Latinamerika

Hundratusentals demonstranter skakade Latinamerika för bara en och en halv månad sedan. Flera regeringar visade tecken på förändring innan krisen.

– Den nya generationen gör mig optimistisk på lång sikt, säger Edmé Domínguez.

Protest i Chile den 8 mars 2020

Det finns en lång väg att gå när det gäller jämställdhet i Latinamerika, det säger Edmé Domínguez, docent vid Göteborgs universitet som arbetat med genusfrågor inom internationella relationer.

Hon beskriver det genusrelaterade våldet som det mest påtagliga, och relationen som mycket patriarkalisk, men betonar också kopplingen till klass och etnicitet.

Situationen kan spåras långt tillbaks i tiden. Karin Jansson, 58, fick ett av sina starkaste intryck av hur en chilensk relation kan se ut redan för 35 år sedan.

En middag för mannen

Det är tidigt åttiotal när Karin Jansson, då 24 år gammal, träffar mannen hon kommer att spendera sitt liv med. Han heter Mauricio Gonzalez och är uppväxt i Chile, Venezuela och senare i Spanien.

Vid middagstid fylls gatorna i Barcelona, men Mauricio Gonzalez chilenska rumskompisar har valt att stanna hemma. De kommer omedvetet att spela upp en middagsscen som kommer att fastna hos Karin Jansson en lång tid framöver.

– Mannen kommer in, sätter sig ner och förväntas bli serverad. Kvinnan sätter sig inte ner eller äter över huvud taget, hon serverar honom bara. En förrätt, huvudrätt och efterrätt, berättar Karin Jansson.

Coronakrisen slår hårt mot kvinnor

Situationen i coronatider ser ut att göra det svårare för kvinnor som redan lever under förtryck, men i vissa fall kan det samtidigt belysa problemen. Peru, Panama och Colombia är länder som började dela upp utegångsförbudet mellan män och kvinnor.

Men efter bara en vecka förändrades beslutet i Peru, eftersom trängseln till affärerna ökade istället för att minska de dagar då kvinnor fick handla.

Studenterna som bär demokratin på sina axlar

Innan krisen rapporterade nyhetssidor över hela världen om att en ”sydamerikansk vår” var på ingång. Enligt SvD tågade över 80 000 demonstranter i Mexiko under årets internationella kvinnodag, och över 125 000 i Chile.

– Proteströrelsen startade dels genom feminismen som inspirerades av Metoo, men också genom studenter som ville se till att utbildning inte blev en handelsvara, säger Karin Jansson.

Ju större rörelsen har blivit desto fler äldre har anslutit sig, och rörelsen har kommit att handla om bland annat jämlikare pensioner, löner och klassförhållanden. Men både nu och då spelar den unga generationen en mycket stor roll, vilket är någonting som SVT korrespondenten Tigran Feiler håller med om.

– Studenter spelar en nyckelroll i protesterna och där handlar det om en ung, uppkopplad och välutbildad generation som ställer hårda krav på sina makthavare och vill se jämlikare samhällen med större social mobilitet och möjligheter att förverkliga sina drömmar, säger Tigran Feiler i SVT.

Mobilisering som gör skillnad

Innan krisen bröt ut syntes tecken på förbättring. Edmé Domínguez berättar att makthavare i Chile, Mexiko, Colombia och Brasilien har påbörjat arbetet i rätt riktning till följd av demonstrationerna. Och trots att det behövs vilja både uppifrån och nedifrån för att skapa en riktig förändring, så är det på lång sikt inte naivt att vara optimistisk.

– Den nya generation är mycket mer medvetna om behovet att förändra situationen, att stoppa våldet, att ge möjligheter till alla kvinnor oavsett klass eller etnicitet. På lång sikt ger det mig hopp, säger Edmé Domínguez.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Världsmiljödagen - en kampanj för en grönare framtid

Nyheter Söndagen den 5 juni är det Världsmiljödagen. Temat för året gå...

Sommarjobb: framtidsdrömmar och extrapengar

Nu står sommaren runt hörnet och för många ungdomar väntar någ...

Försvunnet sommartorg äntligen på plats

Nyheter Efter visst strul så är Kista Sommartorg för det mesta på plats.

”Alla bör ha läxhjälp för barn och ungdomar”

Nu anas ljuset i tunneln, skolterminen börjar lida mot sitt sl...

Så får du stressen att sluta

Nyheter Men vad är egentligen stress?

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...