Ungas vädjan: Det behövs insatta föräldrar

Fjortonåringar vittnar om ett hårt klimat på TikTok. Med utseendehets och taskiga kommentarer. De vädjar till vuxna att ha bättre koll på vad deras barn gör på TikTok. Men också att varje individ behöver ta sitt ansvar.

Unga tror att föräldrars närvaro på TikTok skulle göra plattformen tryggare.
Unga tror att föräldrars närvaro på TikTok skulle göra plattformen tryggare.

Klara, 14 år, berättar att det inte är så många föräldrar och vuxna på TikTok. Hon tror att det gör att unga inte tänker efter lika mycket kring vad de kommentarer och lägger ut. Hon berättar att taskiga kommentarer framför allt kommer från okända avsändare, med ett annat användarnamn än sitt eget riktiga namn. Hon berättar att detta skiljer TikTok från bland annat Instagram, då personer oftare använder sitt riktiga namn som användarnamn där.

Vidare berättar Klara att det framför allt är de som inte har vad hon kallar “idealutseendet” som får hatkommentarer. En del blir kallade “Pick me girl”, vilket används som skällsord och betyder att man tycker att personen vill ha uppmärksamhet, säger hon.

– På TikTok kan det vara så att om man säger att man är kort då sägs det att man är “Pick me girl”, men det har väl ingenting med hur mycket uppmärksamhet man vill ha, säger Klara.

Klara berättar att det i kommentarsfälten finns mycket negativa kommentarer, men att det är mer positiva kommentarer än negativa. Däremot är det fler taskiga kommentarer på TikTok än på Instagram säger hon. Klara tror att det beror på att i det är fler vuxna och föräldrar som är aktiva på Instagram.

Mira, 14 år, tycker att klimatet på TikTok är hårdare än i verkligheten. Hon upplever att det är de som sticker ut från normen som får mest hat.

–Grunden till allt hat är ju typ normer. För att man känner att “jag måste vara på det här sättet”, säger Mira.

Om man inte är som alla andra är risken större att det kommer kommentarer som får personen att må dåligt, berättar hon.

–Det är jättekonstigt, för varför ska alla vara likadana?, säger Mira.

För att motverka det negativa klimatet på TikTok tycker Mira att det är viktigt att föräldrar håller koll på sina barn. Att vuxna ska hålla koll på vad andras barn gör på TikTok tror hon inte skulle fungera så bra, utan hon tror att det viktigaste är att föräldrar tar ansvar för sitt eget barn. Hon tycker också det är viktigt att man själv tar ansvar för vad man skriver. Att man tänker sig in hur personen kommer känna av kommentaren man skriver. Nära och kära, släkt och kompisar tycker hon kan hålla koll på varandra också.

Klara tror att det skulle bli bättre på TikTok om vuxna lärde sig mer om det som ungdomarna gör. Utifrån det som vuxna vet nu tror hon inte att de kan hjälpa så mycket i att förbättra klimatet på TikTok. Hon tycker att de behöver förstå mer om språket ungdomar använder, hur ungdomar är och hur de tänker.

Både Klara och Mira tror att nära kommunikation mellan föräldrar och barn är jätteviktigt för ett tryggare klimat på TikTok.

Klara och Mira heter egentligen något annat.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget