Det är viktigt att ha roligt på fritiden, det tycker nio av tio ungdomar – men bara ungefär hälften tycker att de har tillräckligt med fritid.
Andelen unga som läser varje vecka har minskat med hälften mellan 2007 och 2018 – men på det stora hela både konsumerar och producerar fler unga kultur.
Det här visar en undersökning som har kartlagt ungdomars fritidsvanor. 2 300 unga mellan 16 och 25 år svarade på undersökningen, som genomfördes av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.
Vad gör unga på fritiden då?
Sociala medier ligger i topp. Hela 96% har svarat att de kommunicerar på sociala medier och internet minst en gång i veckan. Att umgås med vänner kommer tätt därefter, där är siffran 83%.
En av tre läser böcker varje vecka, det är en halvering sedan 2007.
Sju av tio idrottar minst varje vecka och tre av tio spelar musik, sjunger, dansar, målar eller spelar teater.
Skillnader mellan grupper
Killar utövar mindre kultur är tjejer, visar undersökningen. Sju av tio killar har svarat att de aldrig skriver, och tre av tio har svarat att de aldrig läser eller konsumerar kultur.
Förut kunde man se tydliga skillnader i killars och tjejers läsning. Nu är de siffrorna jämnare. Anledningen är att tjejer läser allt mindre i en hög takt.
Vad gäller utrikes födda har andelen som utövar kultur på fritiden ökat från 20% till 39% mellan 2007 och 2018. Nästan en fördubbling, alltså.
Bara hälften tycker att de har lagom mycket fritid
Undersökningen visar på ett samband mellan stress och känslan av att inte ha tillräckligt mycket fritid. De unga som tycker att fritiden räcker till har också lägre risk att visa symptom för psykisk ohälsa. Killar verkar generellt vara mindre stressade än tjejer.