Unga journalister för mångfald i medierna

Ett nytt mentorprogram ska hjälpa unga journalister med olika bakgrund att komma in i medievärlden. Projektet ska lyfta ämnen som engagerar ungdomar och öka deras inflytande i samhället. Läget har träffat den unga journalisten Mina Asp Romefors som berättar hur det är att ha en erfaren grävjournalist som rådgivare.

Adrenalinkick när Aftonbladet-journalist blir mentor

Tidningen Aftonbladet och mediehuset Fanzingo har startat ett mentorprogram som ska hjälpa unga journalister från underrepresenterade områden att hitta sin väg in i medievärlden. Just nu är det åtta unga journalister som har antagits till programmet, en av de är Mina Asp Romefors. När hon fick veta att den erfarna Aftonbladet-journalisten Mattias Sandberg skulle bli hennes mentor fick hon en adrenalinkick.

– Medievärlden känns så himla dold och svår att nå, men nu när jag har en kontakt där och märker att det faktiskt är en helt vanlig människa som man kan bolla idéer med känns det lite lättare att komma dit och att nå min dröm.

 Känns lite lättare att nå min dröm

Bara en procent av nyheterna handlar om ungdomar

Förra året gjorde mediehuset Fanzingo en undersökning som visade att bara 1% av nyheterna handlar om ungdomar. Mina Asp Romefors tycker att:

– Det är ett jättestort problem för demokratin. Därför är det så viktigt att programmet plockar unga människor från orter som kanske inte hörs så mycket i media och att det finns korrespondenter från norra Sverige ända ned till Skåne.

Viktigt för demokratin att olika röster hörs

Mina Asp Romefors har jobbat som korrespondent för Sveriges röster, en plattform för unga journalister som vill göra unga röster hörda och skapa demokratiska medier som speglar det hela samhället. Det är viktigt för demokratin att röster av alla, oavsett vart vi kommer ifrån, hur gamla vi är, hur vi ser ut eller vem vi älskar, hörs i medierna.

Ämnen som verkligen engagerar ungdomar

De unga korrespondenterna vill förändra och lyfta ämnen som verkligen engagerar sveriges ungdomar. Exempelvis fattigdom, fördomar om förorten, miljö, skol- och jämställdhetsfrågor.

Mina är intresserad av grävjournalistik, vilket är en typ av journalistik där journalisten inte bara rapporterar om händelser utan gör ett slags detektivarbete som syftar till att undersöka och avslöja missförhållanden.

Jag vill gräva i det som berör unga

– Man kan ju gräva i allt möjligt, men jag vill gräva i det som berör unga. Jag är intresserad i att skriva om porr, psykisk ohälsa och aktivism som berör unga, säger Mina Asp Romefors. Hon är en av framtidens journalister som skriver, undersöker, samlar in röster och skapar nyheter om, för och med alla medlemmar av samhället.

Webbfråga Om vilka ämnen vill du läsa mer i medierna?

Visa resultat
Journalist Mina Asp Romefors i aktion för Sveriges Röster
Journalist Mina Asp Romefors i aktion för Sveriges Röster
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget