Unga åtalade för djurplågeri

Vintern 2017 spreds en video på en katt med en kondom trädd över huvudet på sociala medier. På onsdagen hölls rättegången vid Gotlands tingsrätt mot två personer som åtalas för djurplågeri.

I videon som Läget fått ta del av, ser man hur katten vinglar över golvet och förgäves försöker få av kondomen från huvudet. Samtidigt puttar killen, som var 18 år vid tillfället, katten så att den förlorar balansen. Han misstänks för djurplågeri.

Videon som målet baseras på är filmad av den då 16-åriga tjejen som är misstänkt för medhjälp till djurplågeri. Åklagaren yrkar på att hon främjat gärningen genom att filma händelsen.

Tjejen erkänner att det är hon som filmat men utan ett brottsligt syfte. Killen erkänner att han puttat katten men för att se hur den mådde innan han säger att han tog loss kondomen.

Båda parterna nekar till brott och skyller på varandra vid frågan om vem som trädde kondomen över kattens huvud.

Det var på onsdagen som rättegången hölls vid Gotlands tingsrätt.
Det var på onsdagen som rättegången hölls vid Gotlands tingsrätt.

Veterinären Lotta Persson som kallats för att vittna i målet menar att kattens ostadighet i videon tyder på syrebrist. Veterinären får medhåll från etiologen Per Jensen.

– Katten hade så pass rubbad balans att den var kraftigt påverkad av syrebristen. Det är uppenbart att den kände kvävningskänslor på grund av de ökade koldioxidhalterna som kommer av syrebrist, säger Jensen.

Åklagaren yrkar på ett straff på fängelsenivå för killen då åtalet styrkts mot honom under rättegången. Påföljden för tjejen ska vara lindrigare menar åklagaren, och yrkar på ungdomstjänst.

Domen kommer den 31 maj klockan 11.00.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget