Underliga lagar på sommarsemestern

Med pandemin bakom oss är semestrande svenskar redo att bege sig utomlands igen. Innan man åker till ett främmande land är det dock smart att ha koll på vad lagen säger. Läget listar annorlunda lagar i länderna som svenskar älskar att åka till.

Turister på stranden i Mallorca, Spanien.

Spanien - Böter i baddräkt

Landet som toppar listorna på svenskarnas favoritresemål har många fina badställen, men var försiktigt med vad du har på dig när du lämnar strandområdet.

I spanska storstäder som Barcelona eller på svenskarnas favoritö Mallorca kan man få böter om man går runt i baddräkt eller utan tröja. På stranden är det självklart tillåtet, men om man ska promenera runt i stadskärnan är det rekommenderat att klä på sig för att inte riskera att få en bot.

Turkiet - Tagen i tullen med antikviteter

Att ta med sig souvenirer hem är en självklar del för många på semestern, men om du ska åka till Turkiet är det bäst att vara försiktig med vad du tar med dig hem. Det är nämligen olagligt att ta med sig antika föremål ut ur landet och att försöka kan leda till böter eller till och med fängelse.

Om du vill köpa ett äldre föremål kan det vara bra att köpa från en försäljare som har certifikat utfärdade från museum, som intygar att det inte är en antikvitet. Annars kan det vara en bra idé att medvetet köpa kopior som har moderna stämplar av var föremålet har tillverkats.

Grekland - Förbjudet att ha högklackat

Grekland har länge varit en favorit för svenska turister. Förutom landets paradisöar och vackra sandstränder har det antika grekiska samhället efterlämnat många kvarlevor som är värda att besöka.

Men om du ska åka till gamla städer eller andra arkeologiska platser får du lämna klackskorna hemma. Det har varit förbjudet att bära klackskor när man besöker dessa platser sedan 2009 på grund av skadorna som klackskorna kan orsaka på de uråldriga ruinerna.

De känsliga tempelruinerna av Akropolis i Aten, Grekland.

Thailand - Olagligt att tala illa om kungen

Svenskarnas favoritresmål i Asien är utan tvekan Thailand. Svenska turister flockas till landets sydligaste delar och det finns områden så populära att restaurangmenyer är på svenska och lokalbefolkning kan svenska hälsningsfraser.

En viktig sak att veta om innan man besöker Thailand är att hålla tungan i styr när det kommer till vad man säger om den thailändska monarken.

Thailand har världens strängaste lag när det kommer till majestätsbrott. Man får inte tala illa om kungen och man riskerar långa fängelsestraff om man blir påkommen att bryta mot lagen. Även bilder på kungen måste behandlas med respekt. Att kliva på en pengasedel, där kungen är avbildad, är till exempel något man inte borde göra.

Dubai, FAE - Försiktig med famntag, klapp eller kyss

På senare år har ett nytt resmål börjat infinna sig på svenskarnas topplistor och det är staden Dubai. Som en del av det muslimska landet Förenade Arabemiraten finns det många annorlunda lagar jämfört med Sverige som är bra att vara medveten om. Till exempel gällande alkohol, även fast det görs undantag för turister.

Det finns också regler kring hur man får bete sig offentligt som skiljer sig betydligt från Sverige. Att visa ömhet ute kan få rättsliga konsekvenser om det uppfattas som provocerande av lokalbefolkningen. Att pussas och kramas offentligt är alltså inte att rekommendera.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...

Yrket som vill verka utan att synas

Läget har träffat personen som verkar utan att synas, domaren.

Skärpt säkerhet i Skaraborgs tingsrätt

På måndag införs säkerhetskontroller i Skaraborgs tingsrätt.

Falsk leg - vanligt men farligt

Krim Vad händer om man åker fast? Alma, 22-år, berättar.

Bartender misstänks för brott mot alkohollagen

Krim Efter en tillsyn av polisen förra helgen misstänkts en bartend...

Underliga lagar på sommarsemestern

Krim Läget listar annorlunda lagar i länderna svenskar älskar att åka till.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...