Ukrainska hackers och det osynliga kriget

Foto : Øijord, Thomas Winje / TT
Foto : Øijord, Thomas Winje / TT

Ukrainska hackers uppmanas ta till kamp genom att ansluta sig till en IT-armé för att stå emot ryska cyberangrepp. När Sverige närmar sig ett medlemskap i NATO så väntas hotbilden för cyberattacker öka.

– Sverige är en otroligt attraktiv måltavla för cyberoperationer, säger Margarita Sallinen, cyberanalytiker på företaget Paliscope.

Ukraina var innan Ryssland invaderade ett land vars it-sektor och ekonomi blomstrade. Under en treårsperiod fram till 2021, så fördubblades ukrainsk export av IT-varor och tjänster enligt BBC. En anledning var att allt fler företag valde att outsourca arbete till Ukraina, där kompetensen för programmering var hög. Utvecklingen ledde till att flera internationella tech-giganter, likt Google och Samsung, valde att öppna kontor i landet. Samtidigt visar en rapport att intresset för att studera IT var dubbelt så hög i Ukraina än i närliggande Polen, och fyra gånger högre än i länder som Ungern, Serbien och Belarus. Ukraina var innan kriget således ett land där digital innovation låg i framkant.

Det var ur den kontexten som flera ukrainska hackers växte upp och började verka. På den amerikanska underrättelsetjänstens lista över världens fjorton mest efterlysta brottslingar, så finns fem ukrainska hackers. En av dessa var Oleksandr Vitalyevich Ieremenko. Ieremenko föddes 1991 i Ukraina. När han var 19 år gammal så hackade han sig in på flera internationella nyhetsbyråer och stal sekretessbelagd information om olika bolag. Med informationen till hands lyckades han tillsammans med ett par kumpaner sälja uppgifter om bolag till ett värde på 30 miljoner dollar.

Ett par år senare, år 2016, så rekryterades Ieremenko av en annan ukrainsk hacker vid namn Artem Viacheslavovich Radchenko. Tillsammans så lyckades de ta sig in i den amerikanska myndigheten SEC:s nätverk, där de kom över information om olika publika aktiebolag som ännu inte var offentlig. Målet var även den här gången att sälja informationen online. Ieremenko och Radchenko förblev däremot inte anonyma. Idag står båda männen med på den amerikanska underrättelsetjänstens lista över världens mest efterlysta brottslingar.

Oleksandr Ieremenko och Artem Viacheslavovich Radchenko. Foto / Secretservice.org
Oleksandr Ieremenko och Artem Viacheslavovich Radchenko. Foto / Secretservice.org

Sedan kriget utbröt i Ukraina har allt fler hackers uppmanats att ta till kampen mot Ryssland. Förutom att hackergruppen Anonymous påstått sig ligga bakom ett flertal kampanjer mot ryska myndigheter så gick även Ukrainas vicepresident Mykhailo Fedorov ut på Twitter och vädjade för att de med digital kompetens bör ansluta sig till Ukrainas nya IT-armé.

– Ukraina har under de senaste ca tio åren varit extra utsatta för ryskunderstödda cyberattacker, vilket framför allt märktes efter annekteringen av Krim år 2014. Det har inneburit att Ukraina rustat upp sin cyberförmåga, och var förberedda för just cyberhot när Ryssland invaderade i februari 2022, säger Margarita Sallinen, cyberanalytiker på företaget Paliscope

Sverige särskilt attraktivt för cyberangrepp

När Sverige skickar in sin ansökan till NATO så befaras hotbilden från ryska cyberattacker att öka. Margarita Sallinen hävdar att Sverige är en attraktiv måltavla för cyberattacker. Det såg vi inte minst i fjol då Coop fick problem med sina betalningslösningar till följd av ett cyberangrepp mot företaget Kaseya.

– Vi är ett modernt samhälle som är beroende av en fungerande infrastruktur för både betalsystem, vattenförsörjning och exempelvis elförsörjning vilket kan göra det mer effektivt och lättare att göra stor skada mot oss med riktade cyberattacker än med konventionell krigföring, säger Margarita Sallinen.

För att kunna stå emot attacker i cyberrymden så satsar nu Sverige mycket resurser på att förstärka sin cybersäkerhet.

– Regeringen har beslutat om stora satsningar på att förstärka vår motståndskraft mot cyberattacker från både cyberkriminella och statsunderstödda aktörer. Bland annat så togs initiativet att starta cybersoldatutbildningen hos Försvarsmakten med start år 2020. Dessutom har Nationella Cybersäkerhetscentret upprättats där Säpo, FRA, MSB tillsammans med bland annat Försvarsmakten arbetar för att förebygga och upptäcka cyberrelaterade hot mot Sverige. Ytterligare så invigdes Myndigheten för Psykologiskt försvar den 10 maj i år med anledning att motverka diverse påverkansoperationer och desinformationskampanjer, säger Margarita Sallinen.

Margarita Sallinen. Foto: Privat
Margarita Sallinen. Foto: Privat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
NÄTFISKE. Foto: Leif R Jansson / TT

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...

Mirja Höglund. Foto: William Brynolfsson

Yrket som vill verka utan att synas

Läget har träffat personen som verkar utan att synas, domaren.

Skaraborgs Tingsrätt. Foto: Adam Ihse/TT

Skärpt säkerhet i Skaraborgs tingsrätt

På måndag införs säkerhetskontroller i Skaraborgs tingsrätt.

Foto: Rosa Ingemarsson

Falsk leg - vanligt men farligt

Krim Vad händer om man åker fast? Alma, 22-år, berättar.

MAT OCH ÖL. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bartender misstänks för brott mot alkohollagen

Krim Efter en tillsyn av polisen förra helgen misstänkts en bartend...

Virus Outbreak Spain. Foto: AP Photo/Francisco Ubilla

Underliga lagar på sommarsemestern

Krim Läget listar annorlunda lagar i länderna svenskar älskar att åka till.

Mer från Läget
Quiz v34. Foto: TT

Nyhetsquiz vecka 34 – har du hängt med?

Sovjetiskt krigsmonument, ny fantasyserie och dinosauriespår. ...

VÄRMEBÖLJA. Foto: Marko Säävälä/TT

Varning för värmebölja i helgen

Den som längtar efter värme blir bönhörd i södra Sverige under...

HÖGSPÄNNING I SOLNEDGÅNG . Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriset rusar – rekord i södra Sverige

4,47 kronor – så mycket kommer elen kosta per kilowattimme på ...

Stockholmsbörsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börsen faller efter stark jobbrapport

Stockholmsbörsen faller kraftigt efter beskedet att fler jobb ...

Kapitolium. Foto: AP / Scott Applewhite

USA godkänner svensk Nato-ansökan

Senaten i USA:s kongress har godkänt Sveriges och Finlands Nat...

England Germany Euro 2022 Women Soccer. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

England jublar: ”Fotbollen är hemma” efter 56 år

Sport England tar EM-guld i fotboll efter 2–1 mot Tyskland i finalen...