Uganda har godkänt sin nya ”Kill the gays”-lag

”Homosexualitet är ett hot mot avlandet av människoarten”, säger Ugandas president Yoweri Museveni. Nu har lagen gått i uppfyllelse.

Demonstrationer mot Ugandas nya anti-HBTQIA+ lag.
Demonstrationer mot Ugandas nya anti-HBTQIA+ lag.

”Afrika borde gå i spetsen för att rädda världen från den degeneration och dekadens som är riktigt farlig för mänskligheten. Om människor av motsatt kön slutar uppskatta varandra, hur ska människoarten kunna fortplanta sig då?”

Det är argumentet som Ugandas president Yoweri Museveni har för att skriva på den lag som kommer förbjuda all slags HBTQIA+ aktivitet i Uganda, skriver The Guardian. Lagförslaget, som har fått smeknamnet ”Kill the gays”, ger dödstraff till allvarlig homosexualitet” och livstid till de som ”rekryterar, förespråkar och finansierar” samkönade aktiviteter.

Lagförslaget har blivit hårt kritiserad internationellt. FN:s rättighetschef uppmanade presidenten att inte skriva på lagförslaget, eftersom att alla homosexuella, lesbiska och bisexuella människor i Uganda skulle bli kriminella ”genom att existera, för att helt enkelt vara sig själva. Han varnade presidenten också att lagen skulle leda till ”systematiska” brott mot mänskliga rättigheter.

Vad ingår i lagförslaget?

Förutom dödsstraff för ”allvarlig homosexualitet”, så kan de som ”förespråkar” homosexualitet få upp till 20 år i fängelse. Man kan också bli straffad för att ha medvetet tillåtit människor använda sina lokaler för homosexuella aktiviteter. Det ger en sju år i fängelse.

En åtgärd som tidigare skulle ha krävt att man anger homosexuell aktivitet ändrades till att endast gälla när en minderårig var inblandad; att inte göra det medför ett fängelsestraff på fem år, eller böter på tio miljoner Ugandiska shilling, vilket motsvarar ungefär 28 000 svenska kronor.

Även om president Yoweri Museveni efterfrågade att lagförslaget skulle innehålla villkor för ”rehabilitering för personer som tidigare har varit engagerade i homosexualitet men som skulle vilja leva ett normalt liv igen”, står det inget om det i den uppdaterade lagförslaget, som regeringen godkände i slutet av mars.

Ugandas president Yoweri Museveni, vänster, och Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, höger, möts i Pretoria, Sydafrika. Februari 2023.
Ugandas president Yoweri Museveni, vänster, och Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, höger, möts i Pretoria, Sydafrika. Februari 2023.

Inte ensamma i lagförslaget

Uganda är inte ensamma. Många länder i Afrika, och brittiska kolonier, har lagar som kriminaliserar homosexualitet och HBTQIA+. Enligt en artikel av The Washington Post från 2014 så kommer majoriteten av de länder med anti-HBTQIA+ lagar från en bakgrund som brittisk koloni, där 70 procent av de länderna fortfarande kriminaliserar HBTQIA+.

Aktivister för HBTQIA+ rörelsen har fördömt Uganda över lagförslaget. Människorättsadvokaten Nicolas Opiyo sa till The Guardian i april att ”vågen av homofobi och transfobi i Uganda... har inget med afrikanska och uganska normer att göra. Det är en förklädd kampanj av amerikanska evangelister genom lokala skådespelare. Deras kampanjer har nu organiserats under vad som verkar vara professionella enheter, som kristna advokatgrupper, paramentaliska forum och så vidare.”

En flagga som stödjer HBTQIA+ rättigheter.
En flagga som stödjer HBTQIA+ rättigheter.

Amerikanska evangelister bakom förslaget

En analys via Open Democracy 2020 visar på att amerikanska evangelistiska grupper har spenderat över 500 miljoner svenska kronor i Afrika sen 2007. En grupp, The Fellowship Foundation, skrev ursprungligen lagförslaget för ”Kill the gays” 2009. Mellan 2008 och 2018 har de spenderat över 200 miljoner kronor enbart i Uganda. Andra grupper som har spenderat pengar i aktiviteter nere i Afrika är gruppen Alliance Defending Freedom, som också jobbar i USA för de anti-HBTQIA+ lagar som just nu sprider sig i amerikanska delstaterna.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget