Tyska regeringen avfärdar ”coronafakturan” landets största tidning riktat mot Kina

Tysklands största tidning Bild gjorde i en artikel beräkningar på hur mycket skada det nya coronaviruset har åsamkat den tyska ekonomin. I samma artikel formulerade de också detta som en faktura till Kina, vilket tidningens redaktör ännu argumenterar för. Kina har besvarat Bild samtidigt som tyska regeringen tar avstånd från artikeln.

Det var under omsdagen den 15 april som den tyska tidningen Bild publicerade en artikel där de beräknade vilka konsekvenser det nya coronavirusets har haft på den tyska ekonomin. I artikeln etablerar de en summa om 150 miljarder euro och argumenterar för att Kina är skyldig Tyskland den summan i vad de kallar för ”coronafakturan”. Bild argumenterar dessutom för att Kinas matmarknader och undermåligt smittskyddsarbete har förorsakat spridningen.

Artikeln har orsakat en diplomatisk konflikt i Tyskland. Den kinesiska ambassaden i Berlin har anklagat Bild för att väcka nationalistiska tendenser. Flera internationella mediebolag har rapporterat om artikeln, men exempelvis brittiska Express har även blandat in tyska staten i konflikten.

Tyska staten tar däremot avstånd från Bilds artikel och beskriver den som overklig och konflikten är alltså inte mellan Tyskland och Kina, utan den tyska tidningen Bild och Kinas ambassad i Berlin. Julian Reichelt, Bilds chefredaktör, har däremot gett konflikten bensin när han bemötta ambassadens respons med att attackera, inte bara Kinas agerande runt covid-19, utan hur landets ledare Xi Jinping styr.

Så för att förstå konflikten på riktigt måste man förstå att det inte är en diplomatisk konflikte mellan två länder, utan mellan ett mediebolag som i en artikel riktar misstankar och anklagelser mot en annan stat.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget