Tyska Gröna går fram i valet om att leda Europas största land

Språkröret Annalena Baerbock är utbildad jurist från London School of Economics och som 40-åring är hon lika gammal som det parti hon leder, nu kan hon bli Merkels gröna efterträdare

Annalena Baerbock lämnar scenen efter att ha presenterats som partiets kansler kandidat den 19 april 2021.
Annalena Baerbock lämnar scenen efter att ha presenterats som partiets kansler kandidat den 19 april 2021.

Med över 15 år vid makten lämnar nu Europas ständiga ledare politiken och kanslersämbetet till en ny generation.

Av kandidaterna som vill efterträda henne ser vi två troliga alternativ. Merkels arvtagare Armin Laschet som precis vunnit en utdragen strid om ledarskapet i den Tyska partiunionen CSU/CDU, och den 40-åriga Annalena Baerbock.

I de senaste sju opinionsmätningar som gjorts inför det tyska förbundsvalet leder Baerbock och de gröna i alla förutom en. Men båda partier saknar samtidigt egen majoritet och kommer tvingas förhandla för att hitta ett regeringsunderlag.

I den senaste opinionsmätningen står det klart att Grüne har bästa förutsättningar för en eventuell förhandling. Med 24 procent i väljarstöd och en positionering i mitten av den Tyska politiska kartan. Det innebär alternativ åt båda sidor som kan skapa en majoritet i den Tyska riksdagen och därmed en plats i regeringen. I Laschets fall behövs ett blocköverskridande samarbete. Antingen med socialdemokratiska SPD eller med Baerbock.

Med det i åtanke blir det troligt att Europa får ännu ett land med en stark grön röst i regeringsställning. Vad det kommer innebära i praktiken vet vi inte förrän valet skett, men håller sig opinionen så kommer Angela Merkel efterträdas av ännu en kvinna

Armin Laschet talar inför media efter ett möte med partistyrelsen den 3 maj 2021.
Armin Laschet talar inför media efter ett möte med partistyrelsen den 3 maj 2021.

Laschet har efter en utdragen strid tagit hem segern med fem månader kvar till valet i september. Nu måste han läka såren och lägga fram en platform som kan inspirera väljare. Striden har skadat både hans och partiets handlingsförmåga. Nu måste han hinna ikapp Baerbock vars parti presenterade henne utan offentliga strider.

Michael Käser. Foto privat.
Michael Käser. Foto privat.

Michael Käser, aktiv i liberala FDP, hoppas på en koalitionsregering mellan hans parti och Laschets CDU/CSU. Han tror deras gemensamma ekonomiska syn kan leda till ett effektivt samarbete.

- Samtidigt så är det viktigaste i slutändan förhandlingarna som förs efter valet. Det är endast då det blir klart vilken position partiet kommer ta. Det finns även en chans att den sittande regeringen växer i samband med att sommaren kommer och mycket kan öppnas upp... Hittills vet vi inte så mycket berättar han.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget