Allt fler svenska studenter väljer att plugga utomlands efter pandemin. Det visar färsk statistik som både CSN och studiereseföretaget Blueberry College & Universitet har tagit fram åt Läget.
Carl-Johan Stolt, studiestödsutredare vid CSN, avslöjar exklusivt för Läget att antalet utlandsstudenter från Sverige med studiemedel har ökat under läsåret 2021/2022.
Näst intill fullständig statistik visar en tydlig ökning med över 3400 personer för innevarande läsår. Det är en kontrast till förra läsårets statistik som visade att studier utomlands minskat drastiskt under coronapandemin.
Carl-Johan Stolt, studiestödsutredare vid CSN. Bilden är ett montage.
Foto: Robin Oljelund Kjellberg
— Under pandemin rasade antalet utlandsstuderande svenskar från cirka 25 000 ner till 17 000. Statistik från höstterminen 2021 visar en ökning till 20 442 utlandsstuderande, vilket är en ökning med ungefär 3 000. Det blir kanske ytterligare 500-600 till studenter som kommer att räknas med i den relativt fullständiga statistiken för vårterminen 2022, säger Carl Johan Stolt.
Tidigare statistik från CSN visar att det var en stadig nedgång i populariteten för utlandsstudier under flera år redan innan pandemin slog till, med en minskning för varje läsår. Läsåret 18/19 var antalet utlandsstuderande 25 800, varav antalet sjönk till 24 400 följande läsår och sedan ner till 17 600 under pandemins utbredning året 2020.
Många utbildningsprogram lades ner och det gick inte att resa utomlands på grund av restriktioner i många länder. Exempelvis Australien försvann från topplistan över favoritländer att studera i.
— Vi ser en ökning. Förmodligen stiger det till en liknande nivå som det var innan pandemin, alltså cirka 25 000 utlandsstuderande, men kring det vet vi inte nånting än. Huruvida nedgången i den generella populariteten för utlandsstudier för svenskar fortsätter som vi såg före pandemin eller om den kommer att hoppa till en högre nivå är oklart, men det är pandemin som är förklaring till varför det minskade så mycket just under läsåret 2020/2021. Det finns ingen annan förklaring, säger Carl-Johan Stolt.
Tror du att det minskade intresset för att studera utomlands kommer att överstiga den nedåtgående utvecklingen som sågs redan innan pandemin?
— Nej, det tror jag inte. Det var ju färre och färre som läste utomlands precis innan pandemin. De ökade siffrorna som vi ser nu är snarare en återgång till de siffrorna som var innan corona, förklarar Carl-Johan Stolt.
Vi kommer faktiskt att ha rekord i år på antal studenter som åker utomlands!
Sofia Eriksson är Senior Area Manager på studiereseföretaget Blueberry College & Universitet i Stockholm. Företaget arrangerar bland annat studier för svenska utlandsstudenter på så kallade ”community colleges” runt om i världen, som ger dem behörighet att studera vidare vid större universitet. På Blueberry College & Universitet ser statistiken över utlandsstuderande svenskar ännu mer positiv ut.
Sofia Eriksson. Senior Area Manager på Blueberry College & Universitet.
Foto: Sebastian
— Under läsåret 2020/2021 märkte vi inte att intresset blev lägre, utan vi upplevde att det låg på samma nivå och nu känns det som att det tagit fart ytterligare. Vi kommer faktiskt ha rekord i år på antal studenter som åker utomlands! Det kan bero på att många väntade med att söka utlandsstudier under pandemin och nu blir det liksom som en effekt av att världen börjar öppna sig och studenterna vill komma iväg innan något annat händer, så att man får den upplevelsen. Vi vet även att många som fick sina utbytesterminer inställda under pandemin vill komma iväg nu istället.
Sofia anser att även andra faktorer har spelat in i det rekordstora intresset bland unga svenskar att studera utomlands än bara pandemins avtagande. När hon själv bestämde sig för att studera på Santa Monica College år 2012 var den främsta anledningen till att hon vågade ta steget att hon dessförinnan hade läst bloggar och inlägg på sociala medier gjorda av andra svenska utlandsstudenter som redan var där.
— Nu har det blivit ännu mer med sociala medier, där man delar med sig av sin vardag. Så jag tror absolut att det kan påverka att fler vill resa generellt men även bo utomlands under en längre period. Jag tror också att det är för att folk förstår mer och mer att det inte är så svårt att ta steget och plugga utomlands. Att det ofta täcks av CSN och man behöver inte använda så mycket av sina egna sparade pengar. Att man via sociala medier sett andra som är borta och tänker att man vill ha samma upplevelse kan också locka. Man har förstått att det kanske inte är ett så jättestort steg eller behöver vara så svårt att plugga utomlands, säger Sofia.
Hur enkelt var det att ansöka om studier i dessa länder genom Blueberry under pandemin? Många av dem gick ju inte att resa till.
– Australien och Nya Zeeland fick vi ju mer eller mindre stryka under en period, men däremot så kunde man fortfarande åka till USA. Det var inte lika hårda restriktioner mot studenter med studentvisum jämfört med om man skulle åka dit som turist, så vi kunde faktiskt skicka rätt många till USA. Samtidigt ökade utbudet för universitet i Europa under den perioden, så vi hade då fler studenter som valde att plugga i Europa istället. Vissa skolor i Asien var också svåra. Men annars i USA och Europa, där flöt det på, men kanske inte i samma skala som normalt, säger Sofia Eriksson.
Los Angeles - en populär destination för utlandsstuderande
Emma Tomth är 25 år och pluggar modedesign på Santa Monica College i Los Angeles. Liksom många andra svenska utbytesstudenter sökte hon till den skolan via Blueberry College & Universitet i Stockholm efter pandemin.
Emma Tomth, 25 år. Studerande vid Santa Monica College i Los Angeles.
Foto: Meta
— Det var faktiskt en rekommendation från min pojkvän, så jag gick egentligen samma väg som han gjorde när han själv sökte. Jag hade väldigt länge funderat på att studera utomlands. Redan 2019 och 2020 satt jag och kollade utlandsutbildningar. Min plan var först egentligen att faktiskt åka till Italien, men sedan så kom coronaviruset och Italien var de som drabbades hårdast. Los Angeles hände mest av en slump eftersom min pojkvän pluggade vid UCLA och ville att jag kom och testade studentlivet här.
Emma ville plugga något kreativt när hon sökte skolor i utlandet. Något inom konst, arkitektur eller mode. Det sistnämnda fann hon på Santa Monica College, men att plugga på andra håll i världen finns också på agendan.
— Jag är lite intresserad av att studera någon annanstans senare. Möjligen i Frankrike nu när allt har öppnat igen eller kanske Italien. Där finns en skola som jag tittar på och som jag har hört mycket om från andra som har gått där. Från den skolan har ett stort antal utbytesstudenter hamnat på bra universitet.
Där betalar vi bara i hyra ungefär 13 000 kr var i månaden
Intresset för att studera utomlands bland svenska studenter har minskat årligen, även innan pandemin. Kanske för att fler upplever att pengarna inte räcker till. Klarar du dig på bara studiestödet från CSN?
— Nej, absolut inte. Min pojkvän och jag bor för närvarande i ett område i Los Angeles som heter Westwood, vilket är UCLA:s universitetsområde kan man säga. Där betalar vi bara i hyra ungefär 13 000 kr var i månaden så redan där försvinner CSN. Jag hade sparat ihop ganska mycket pengar inför flytten.
Trots att jag lagar mycket mat hemma och inte hittar på så överdrivna saker utan bara lever ett relativt normalt studentliv så jag har gjort av med ungefär 21 000 kr i månaden. Sen går det såklart som många gör att vara 5-6 personer och dela på en liten lägenhet, men med min utbildning inom modedesign skulle det inte vara möjligt då man behöver ha ganska stor yta att jobba på.
Enligt företaget Blueberry College & Universitet ligger en viss del av den ökade populariteten för att studera utomlands i att många vill ut i världen och få en upplevelse för livet. Hur skiljer sig studentlivet i Kalifornien från det svenska?
— Jag har inte så mycket att jämföra med just Sverige eftersom jag inte har pluggat så mycket där än på gymnasiet. I Los Angeles har jag däremot gått på en hel del UCLA-collegefester och det är jättekul. På Santa Monica College händer det inte så mycket. Om man vill uppleva den amerikanska collegeupplevelsen är det nog mer att man söker till ett större universitet som USC eller UCLA.
Eller kanske till ett i Italien!
— Kanske, haha! Det är inte helt bestämt men det lutar lite ditåt, skrattar Emma Tomth.
Los Angeles har verkligen allt!
Lisa Thörnqvist är en annan svensk utlandsstudent som bestämde sig för att studera utomlands efter pandemin. Hon studerar precis som Emma Tomth på Santa Monica College i Los Angeles. Där studerar hon musik som sitt huvudämne.
Lisa Thörnqvist. Studerande vid Santa Monica College i Los Angeles.
Foto: Meta
— Jag ville tillbaka till USA eftersom jag sjunger country musik. Los Angeles och Santa Monica College blev lite av ett självklart val av olika anledningar. Los Angeles har verkligen allt! Utanför studietiden finns det mycket att göra här. Från att besöka vackra stränder, vandra i bergen, ta bilturer längs den vackra kusten till att gå på restauranger, besöka marknader och njuta av landets breda musikutbud på plats.
Lisa sökte till Santa Monica College genom studiereseföretaget Studin. För henne kändes det helt rätt att studera utomlands då hon tidigare bott i England, Argentina och Nashville.
— Jag vill uppleva olika kulturer och träffa nya människor. Jag är äventyrslysten i allmänhet, så det här var en möjlighet utveckla mig själv och samtidigt studera i USA, avslutar Lisa Thörnqvist.
CSN:s topplista över populära studiedestinationer
1. Storbritannien
2. USA
3. Polen
4. Danmark
5. Spanien
6. Australien
7. Nederländerna
8. Tyskland
9. Norge
10. Lettland
Visa Dölj
Blueberry:s topplista över populära studiedestinationer