Twitter tvärvänder – slopar de kritiserade stämplarna

De omdiskuterade markörerna “statsanknutet” och “statsfinansierat” som synts på flera mediebolags Twitterkonton tycks ha tagits bort. Även den blåa markören som markerar att twitterkontot är verifierat börjar försvinna - bara de som betalat för verifiering får har stämpeln kvar.

Sedan Musk tog över har frågor väckts kring Twitters framtid.
Sedan Musk tog över har frågor väckts kring Twitters framtid.

Sedan Teslagrundaren Elon Musk tog över som VD för Twitter 2022, har den sociala medieplattformen varit föremål för hård kritik. Förutom att Musk strax efter sitt tillträde började skära ner personalstyrkan radikalt, har stämplar som markerar Twitterkonton som statsanknutna och statsfinansierade börjat synas på plattformen.

Stämplar försvinner

På grund av stämplarna har flera public servicebolag valt att lämna Twitter, såsom amerikanska NPR och PBS, samt kanadensiska CBC. Detta har väckt generella frågor kring Twitters framtid.

Nu rapporterar nyhetsbyrån AFP att stämpeln försvunnit från flera mediebolags twitterkonton. Hos bland annat Russia Today (RT), nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua) och Sveriges Radio har markören försvunnit.

Beyoncé utan verifiering

I oktober 2022 började Twitter ta betalt för den blåa markören som bekräftar att kontot tillhör den det uppges tillhöra. Elon Musk har sedan dess uttalat sig om att ta bort den blå markören på de twitterkonton som inte har betalat någon avgift. Igår tycks man ha skridit till verk med detta; ett flertal tidigare verifierade konton saknar numera verifieringsstämpel. Bland dessa konton finns bland annat USA:s expresident Donald Trump, artisten Beyoncé och påve Franciskus.

Avgiften för att verifiera sitt Twitterkonto ligger på åtta dollar i månaden för privatpersoner, vilket motsvarar cirka 82 svenska kronor.

Den nya VD:n för Twitter Elon Musk
Den nya VD:n för Twitter Elon Musk
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget