"Tvinga vuxenvärlden att lyssna"

Lunchlådor, miljarder i stödpengar och informationskampanjer. När coronapandemin riskerar att orsaka svält skalar välgörenhetsorganisationerna upp sitt arbete. Läget har undersökt vad som görs nu – och vad unga som vill engagera sig kan göra.

För att coronapandemin inte ska orsaka hungersnöd manar World Food Programme (WFP) till handling. David Beasley, som är chef för WFP, sade i ett uttalande att det ännu inte är för sent.
– Jag tror att med vår expertis och våra samarbeten kan vi se till att få på plats de team och program som kan säkerställa att pandemin inte blir en humanitär katastrof och hungerskris.
När coronapandemin sprider sig riskerar länder som redan präglas av konflikter och fattigdom att bli hårt drabbade. Just nu har 135 miljoner människor på jorden nära till svält. Om man inte agerar nu varnar David Beasley att den siffran kan bli 265 miljoner innan året är slut.

Vad behövs, och vad görs?

Enligt David Beasley behövs tre saker nu: global vapenvila, att hjälparbetare ska få tillgång till krisområden, och pengar från bland andra FN. Redan nu arbetar WFP på drabbade platser, bland annat med att donera sjukvårdsutrustning. Organisationen ska också bidra med lunchlådor till barn vars skolor stängt på grund av viruset.

Nina Paulsen är katastrofrådgivare på Röda Korset i Sverige. Hon skriver till Läget att organisationen delar WFPs oro. Risken är att redan fattiga drabbas hårdast, säger hon.

– Det finns en tydlig socioekonomisk effekt av pandemin i de drabbade länderna. Fysisk och social distansering, självisolering, stängning av företag och arbetsplatser liksom spridd sjukdom och död kommer att ha stora konsekvenser för människors försörjningsmöjligheter, framförallt för de fattigaste familjerna.

Nina Paulsen berättar att Röda Korset har bett om 8,3 miljarder kronor i stöd. Med pengarna vill de skala upp sitt arbete runt om i världen och anpassa det efter situationen. Vad innebär då arbetet i praktiken?
– Ofta handlar det om enkla saker som (precis som här hemma) att ge information om vikten av hygien. Men i fattiga länder också att se till att ge tillgång till just vatten och sanitet, men också information för att bemöta t ex ryktesspridning som i vissa länder är mycket vanligt, säger Nina Paulsen. Vad gäller tillgång till mat tror hon att Röda Korset de närmaste månaderna kommer att behöva utöka sitt arbete i världen.

"Varje handling räknas!"

Alla kanske inte har råd att donera några större summor, men om man vill engagera sig finns det andra vägar. Vera Carlbaum Wrennmark är förbundsordförande för Röda Korsets ungdomsförbund. I ett mail till Läget skriver hon:

– Att förbättra världen kan kännas som ett omöjligt uppdrag. Det är först när vi går samman och förenar våra krafter som vi unga kan tvinga vuxenvärlden att lyssna. Det bästa du kan göra för att förändra världen är att engagera dig i civilsamhället. Antingen genom att skänka pengar till välgörande ändamål, bli medlem i en förening, bli volontär eller väljas in i en föreningsstyrelse - varje handling räknas! Då får du makt att påverka vuxna beslutsfattare och andra i din närhet.

Bilden är tagen i Jemen augusti 2019. Landet riskerar att drabbas hårt om hjälp inte kommer.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Världsmiljödagen - en kampanj för en grönare framtid

Nyheter Söndagen den 5 juni är det Världsmiljödagen. Temat för året gå...

Sommarjobb: framtidsdrömmar och extrapengar

Nu står sommaren runt hörnet och för många ungdomar väntar någ...

Försvunnet sommartorg äntligen på plats

Nyheter Efter visst strul så är Kista Sommartorg för det mesta på plats.

”Alla bör ha läxhjälp för barn och ungdomar”

Nu anas ljuset i tunneln, skolterminen börjar lida mot sitt sl...

Så får du stressen att sluta

Nyheter Men vad är egentligen stress?

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...