Två containrar med kokain beslagtagna i Helsingborg

En del av det kokain som beslagtogs i april i Helsingborg.
En del av det kokain som beslagtogs i april i Helsingborg.

Tullen hittar 460 kilo kokain i hamnen i Helsingborg. Kokainet hade gömts i lönnutrymmen i containrarna. På gatan är drogerna värda mer än en miljard kronor.

Under April månad beslagtogs hela 460 kilo kokain i Helsingborgs hamn. Tullen har ökat sin kontroll i hamnen eftersom man tror att Helsingborg har blivit en av inkörsportarna för kokain i hela Europa.

”Vår bedömning är att Sverige har blivit ett transitland för narkotikasmuggling. Stora narkotikapartier skeppas hit för att sedan distribueras vidare till andra länder i Europa”, säger Erik Friberg, enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning, i ett pressutskick.

Tullverket har tidigare flaggat för att Sverige är en av huvuddestinationerna för Europas kokainsmuggling. Just nu anses hamnen i Guayaquil i Ecuador vara kokainsmugglarnas viktigaste hamn för kokainexport enligt Europol. Av beslagen som görs där syns det att Sverige just nu är det fjärde största tilltänkta mottagarlandet efter Belgien, Nederländerna och Tyskland.

Under 2022 stoppade man tre ton kokain som var tänkt att skickas till just Helsingborgs hamn. 2022 beslagtog tullen 822 kilo kokain vilket är mer än tre gånger så mycket som år 2021.

I dagsläget finns inga misstänkta för kokainsmugglingen som upptäcktes i de två containrarna i april.

Helsingborgs hamn
Helsingborgs hamn
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget