Två år efter branden i Paris återbyggs Notre-Dame

Notre-Dame stod i lågor den 15 april 2019.
Notre-Dame stod i lågor den 15 april 2019.

Världsberömda Pariskatedralen stod i brand och många oroade sig för att kyrkan var förstörd för alltid. Nu återbyggs den.

I en 15 timmar lång insats kunde över 400 brandsoldater förhindra den värsta skadan. Franska regeringen skulle senare slå fast att medeltidskyrkan var 15-30 minuter från att brinna ned till grunden.

Vi räknar med att katedralen kan tas i bruk 2024. Men en hel del arbete kvarstår, säger Jean-Louis Georgelin, en tidigare general som handplockades av Macron för att samordna återuppbyggnaden, till nyhetsbyrån AFP.

Reparationer pågår på Notre Dame.
Reparationer pågår på Notre Dame.

Tusen ekträd kommer användas under återbyggnationen av katedralens spira. President Macron lekte inledningsvis med tanken på en spira i mer modernt utförande, men backade sedan efter negativa reaktioner från allmänheten.

Sen kyrkan brann för två år sen har den största delen av arbetet gått ut på at planera återuppbyggnaden och ta ner över 40 000 föremål som skadats i branden och måste ersättas innan byggnationen kan påbörjas. Själva återbyggnaden räknas dra igång på allvar under våren 2022. Den finansieras delvis av 8,4 miljarder kronor som samlats in av privatpersoner och företag både från Frankrike och andra länder.

Notre-Dame syns i spelet Assassin's Creed Unity.
Notre-Dame syns i spelet Assassin's Creed Unity.

Speljätten Ubisoft erbjöd sig även hjälpa till genom spelet Assassin's Creed - Unity som utspelar sig i Paris. Som en del av spelet gjordes en 5 000 timmar lång kartläggning av kyrkans interiör för att återuppliva platsen inuti spelet. I slutändan blev det bara en donation till återbyggnadsfonden.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget