Skolan är inte lika trygg som den varit. Antalet anmälningar om hot och våld har fördubblats mellan 2012 och 2022. 2012 anmäldes 393 händelser, 2022 var antalet anmälningar 850. Nu ska Arbetsmiljöverket i en omfattande undersökning granska cirka tusen skolor runt om i landet.
Wilhelm Jernspets har sedan studenten jobbat som elevassistent för elever med särskilda behov. Han känner igen problemet och tycker att det behövs en förändring.
– Ibland kan jag uppleva att det finns en tystnadskultur där man skäms lite över att man blivit utsatt, vilket förhoppningsvis en förändring av nuvarande rutiner kan förändra.
Arbetsmiljöverket kommer framför allt titta på hur skolorna sköter det förbyggande arbetet för att minska riskerna för hot och våld.
Vad ska göras?
Många utav anmälningarna handlar om lärare som blivit utsatta av elever. Att känna sig orolig och otrygg på jobbet påverkar arbetsplatsen negativt. Men ett bra förebyggande arbete menar Arbetsmiljöverket skapar trygghet. Även på skolor där risken för hot och våld finns.
– Målet är att skapa en tryggare arbetsplats. Det kommer indirekt leda till att skolan blir en bättre miljö även för eleverna, menar Annika Schmidt.
Arbetsmiljöverket kommer åka ut till skolorna och prata med rektorer och skyddsombud. Wilhelm Jernspets är undrande över hur förbättringen ska gå till.
– Jag är lite frågande till vad som menas med ”förbättrad säkerhet”. Är det typ kameraövervakning, ökad polisnärvaro, väktare?
Inspektionen startar nu i maj och håller på fram tills nästa sommar.