Turkmenistan är världens största förorenare av metangas

Nya satellitteknik har gjort det möjligt att upptäcka tidigare osynliga metangasutsläpp. Nya satellitbilder har avslöjat de enorma utsläpp från det centralasiatiska landet. Två metangasfält i landet orsakade mer utsläpp än hela Storbritannien 2022.

Turkmenistans president Serdar Berdimuhamedow.
Turkmenistans president Serdar Berdimuhamedow.

Satelitbilderna avslöjade utsläppen

Nya satelitbilder har upptäckt läckor från två metangasfält i västra Turkmenistan som släpper ut stora mängder gas i atmosfären.

2022 släpptes 4.4 miljoner ton metan ut från fälten. Det motsvarar ungefär 366 miljoner ton koldioxid vilket är större än hela Storbritanniens utsläpp förra året, och nästan 8 gånger högre än Sveriges totala utsläpp.

Turkmenistan från luften.
Turkmenistan från luften.

Utsläppen av metan har ökat kraftigt sedan 2007, delvis av ökad produktion av naturgas men också för att producenter släpper ut oönskad metangas i atmosfären. Turkmenistans gasanläggningar är utdaterade vilket bidrar till läckan.

Tidigare förbrändes oönskad metangas för att släppa ut koldioxid istället men i ett försök att dölja utsläppen väljer vissa producenter att släppa ut metangasen utan att förbränna den. Något som är mycket värre för klimatet på kort sikt.

Möjligheten att minska utsläppen finns

Den sortens utsläpp som finns i Turkmenistan är relativt enkelt att lösa. Genom att fixa ventiler och rör kan man minska utsläppen. Även att börja förbränna metanen igen kan minska den kortsiktiga klimatpåverkan från utsläppen enligt Kayrros chefen Antoine Rostand.

– Det är väldigt enkelt att göra, det kostar inget för medborgarna och för producenterna är kostnaden marginell, säger han till The Guardian.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget