Turkisk polis stoppar den som filmar deras arbete

Efter en turbulent vår kraftsamlar nu turkisk polis mot den som filmar ett ingripande. I ett nytt direktiv uppmanas polisen att hindra den som utan tillstånd dokumenterar deras arbete.

Turkisk polis griper demonstrant som protesterar mot att tolv studenter frihetsberövats efter att de hållit upp regnbågsflaggor.
Turkisk polis griper demonstrant som protesterar mot att tolv studenter frihetsberövats efter att de hållit upp regnbågsflaggor.

Det nya direktivet från polisens högkvarter menar myndigheten är till för att skydda den personliga integriteten hos de anställda. Direktivet kom i fredags den 30 april och redan under helgen spreds videoklipp på sociala medier där polis ingrep fysiskt mot personer som filmade dem. Turkiska journalister och jurister har kritiserat direktivet som de menar försvårar dokumentering av eventuella brott mot mänskliga rättigheter.

− Vilket privatliv kan man ha som polis i tjänst ute på gatan? Jag tror att de försöker normalisera polisvåldet i stället för att förhindra det. Som journalist är det mitt jobb att dokumentera men nu försöker staten hindra mig, säger Sevgi Yagmur Bulut, turkisk journalist som skriver för den internationella tidningen Global Voices.

Konflikterna mellan aktivister och polis i Turkiet har trappats upp under året. Under helgens första maj-demonstrationer frihetsberövades över 200 personer och under förra månaden greps 108 personer när de demonstrerade mot att president Recep Tayyip Erdogan utsett en regimtrogen tidigare politiker till rektor för ett av landets universitet. Av de senare kan 97 åtalas för att ha brutit mot lagen när de samlats i grupp under pandemin.

Sevgi Yagmur Bulut tror att pandemirestriktionerna används som en täckmantel för att komma åt regimkritiker och granskande journalister.

− Regeringen vill få det att framstå som att vi på grund av pandemin inte får demonstrera men de har alltid försökt stoppa demonstrationer, säger hon.

Det nya direktivet riskerar att leda till en mer våldsam poliskår men Sevgi Yagmur Bulut menar att det samtidigt inte är något nytt.

− Våldet har ökat men i Turkiet har vi alltid haft polisvåld och tortyr. Man vet aldrig vad som ska hända, jag kan twittra något och i nästa stund knackar polisen på min dörr, säger hon.

Sevgi Yagmur Bulut jämför situationen i Turkiet med händelserna i USA efter George Floyds död. I Turkiet skedde en liknande situation 2017 när fotografen Abdurrahman Gök dokumenterade hur turkisk polis sköt 23-åriga Kemal Kurkut till döds. Polisen hävdade att Kemal Kurkut var en självmordsbombare men på bilderna syns en barbröstad man utan någon typ av bombväst. Trots det så friades Polismannen som sköt medan fotografen Abdurrahman Gök riskerar 7 till 20 år i fängelse, anklagad för terrorism.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget