Tunt program för tonåringar på Pride

Under Prideveckan i Stockholm finns över 800 aktiviteter att besöka. Runt 30 av dem riktar sig till ungdomar mellan 13 och 25 år.

– Om det hade funnits fler programpunkter för vår ålder skulle jag ha velat gå på dem, säger Khira, 13.

Khira och Klara är 13 år och hade velat ha fler aktiviteter för sin åldersgrupp.
Khira och Klara är 13 år och hade velat ha fler aktiviteter för sin åldersgrupp.

Den här veckan arrangeras Stockholm Pride för 25:e gången. Hela veckan finns aktiviteter på olika platser i huvudstaden och programpunkter som kretsar kring hbtq+-frågor. Lördagens Prideparad lockar tusentals deltagare och storpublik längs Stockholms gator varje år.

När det gäller utbudet avsett för ungdomar är siffrorna lägre. Med drygt 30 aktiviteter i Stockholm Prides program är Pride Youth den kategori som har lägst antal programpunkter.

Det hade kunnat vara mer

Pride Youth samlar programpunkter som riktar sig till personer mellan 13 och 25 år. Av de runt 30 aktiviteter som finns i kategorin händer nästan hälften på Lava, Kulturhuset Stadsteaterns avdelning som riktar sig till samma målgrupp.

Tomas Woodski har jobbat på Lava i nio år. Han menar att antalet aktiviteter på Lava inte sticker ut under Prideveckan jämfört med en vanlig vecka.

– Vi är glada över vårt samarbete med Stockholm Pride, men det hade kunnat vara mer, säger Tomas Woodski.

Tomas Woodski jobbar på Lava i Kulturhuset Stadsteatern.
Tomas Woodski jobbar på Lava i Kulturhuset Stadsteatern.

Han efterlyser fler ungdomsinriktade programpunkter i samband med Prideveckan.

– Alla fattar att det måste finnas något för unga, men det är få som axlar det.

Khira och Klara, 13, är på Stockholm Pride för första gången.
Khira och Klara, 13, är på Stockholm Pride för första gången.
Jag har velat åka sen jag var 11

Klara och Khira är 13 år och kommer från Dalarna. Det är första gången de är på Stockholm Pride, även om Klara har haft ögonen på Prideveckan sedan ett par år tillbaka.

– Jag har velat åka sen jag var 11, säger Klara från Hedemora.

– Jag hörde att Klara skulle åka, så då hängde jag på, säger Khira från Avesta.

De har precis lyssnat på ett panelsamtal i Pride House om dejting som ung queerperson. Pride House är Stockholm Prides center för workshops, föreläsningar och samtal under veckan.

– De pratade inte bara om dejting, de pratade mycket om relationer överlag också. Jag tyckte det var bra, säger Klara.

Mest för barnfamiljer och äldre ungdomar

Khira och Klara har inte haft så mycket förväntningar på utbudet för just ungdomar. De säger att Prideveckan hittills har varit som de hoppats.

Samtidigt tycker de att deras åldersgrupp hade kunnat få mer utrymme. Brädspel, fler event eller ett tält på festivalområdet avsett för jämnåriga hade varit bra.

– Om det hade funnits fler programpunkter för vår ålder skulle jag ha velat gå på dem, säger Khira.

– Det vore roligt om det fanns någon plats att hänga för 12–15-åringar. På Pride Youth på Lava var det mest äldre ungdomar, och vid Pride Youth på festivalområdet var det mest barnfamiljer, säger Klara.

Fler ungdomar i Pride House än förut

Helena-Irmeli Pekkari är chef för Pride House. Hon tycker att antalet ungdomar som besöker huset har ökat.

– Jag ser fler ungdomar här än tidigare. I år är det gratis att gå in här, det tror jag får fler att hitta hit, säger Helena-Irmeli Pekkala.

Helena-Ilmeri Pekkala och hunden Siri ser fler ungdomar i Pride House än förut.
Helena-Ilmeri Pekkala och hunden Siri ser fler ungdomar i Pride House än förut.

Event i övriga programmet kan också passa ungdomar

Helena-Irmeli Pekkala tror att mycket av det som händer i Pride House passar en yngre publik, även om det inte presenteras bland Pride Youths aktiviteter. Hon tror också att olika ungdomar vill ha olika saker, och att det är viktigt att inte underskatta ungdomar.

– Jag tänker att vi ska släppa in ungdomarna på alla programpunkter. En stor del av våra aktiviteter är nog mer intressanta för ungdomar än vad man kan tro, säger hon.

Jag tror det är spacet som är viktigt

Mathilda Palmé är koordinator för Pride Youth, och har jobbat med Stockholm Pride i fem år. Hon säger att antalet event inte behöver vara det viktigaste för målgruppen.

– Jag tror inte att det alltid behövs specifika programpunkter. Jag tror det är spacet som är viktigt. Vi vill erbjuda en trygg plats där ungdomar kan mötas, säger Mathilda Palmé.

Mathilda Palmé tror på trygga mötesplatser.
Mathilda Palmé tror på trygga mötesplatser.

Vill hjälpa unga talanger

Mathilda Palmé tycker att Pride Youth är bra på att möta besökarnas önskningar.

– Mycket av det som efterfrågas har vi, säger hon.

Samtidigt poängterar hon att Pride Youth gärna tar emot fler förslag på programpunkter, och vill uppmuntra ungdomar att visa upp sina förmågor under Prideveckan.

– Någonting vi gärna vill är att hjälpa unga talanger med att få framträda på olika sätt, men vi välkomnar alla typer av förslag och idéer, säger Mathilda Palmé.

”Vi har aldrig ett godkänt utbud”

Läget frågar Pride House-chefen Helena-Irmeli Pekkala om 30 av totalt 800 aktiviteter är ett godkänt utbud för ungdomar.

– Vi har aldrig ett godkänt utbud. Den dagen vi tycker att vi har ett godkänt utbud, då har vi misslyckats med vårt jobb, säger Helena-Irmeli Pekkala och menar att Pride House alltid vill bli bättre och erbjuda fler aktiviteter.

Hon blickar framåt och drömmer om workshops i Pride House där ungdomar själva är aktiva.

– Tänk om vi kunde få hit en massa ungdomar som tillsammans diskuterar vad vi borde prata om för ämnen! Det vore fantastiskt, säger Helena-Irmeli Pekkala.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget