Trump stoppar stöd till WHO – Bill och Melinda Gates kontrar med ökat stöd

Melinda och Bill Gates, Donald Trump.
Melinda och Bill Gates, Donald Trump.

USA:s president Donald Trump meddelade vid ett tal att landets stöd till Världshälsoorganisationen WHO ska frysas. Som svar har Bill och Melinda Gates stiftelse istället nu ökat sitt stöd.

Trump ställer sig mycket tveksam till hur USA:s pengar har använts och fördelats inom FN-organet. Enligt honom hade utbrottet av det nya coronaviruset kunnat stoppas om WHO hade vidtagit åtgärder som att exempelvis skicka experter till Kina rapporterar TT.

Trump stoppar därför stödet till WHO och vill genomföra en granskning för att utvärdera deras roll i allvarlig felhantering och döljande av det nya coronavirusets spridning.

– WHO måste hållas ansvarigt, säger Trump.

Bill och Melinda Gates stiftelse är den näst största givaren till WHO efter USA, som nu vidtar motsatta åtgärder och ökar sitt bidrag från 100 till 250 miljoner dollar. Förra året stod USA för ca 400 miljoner dollar.

– Att minska stödet till WHO är helt orimligt. Vi behöver ett globalt koordinerat stöd, säger Melinda Gates.

– När du är i en kris som den här, är det alle man på däck, tillägger Bill Gates.

Stiftelsens bidrag ska användas till att utveckla nya läkemedel, diagnostik och vaccin för att behandla det nya coronaviruset, men också stödja fattigare länder och befolkningsgrupper som är mer sårbara.

Kritik mot Trump

USA:s indragna stöd till WHO har mötts av hård kritik både på hemmaplan och världen över. Många tycker att Trump pekar ut en syndabock, samtidigt som han belyser insatserna som han själv gjort för att minska spridningen av det nya coronaviruset. FN:s generalsekreterare, António Guterres, beklagar beslutet och berättar att man med andra samarbeten ska försöka fylla hålet som Trump lämnat.

Även den svenska statsepidemiologen, Anders Tegnell, har uttryckt ett missnöje över beslutet.

– Det är oerhört olyckligt, att USA drar sig ur kommer att påverka arbetet. Att backa ur i det här läget är inte alls bra, säger Anders Tegnell till P1-morgon.

Källa: TT

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget