Generation PEP sammanställer varje år en rapport om barn och ungas hälsa. I år låg fokuset på coronapandemin och fysisk aktivitet. Resultatet visade att barnen trots allt inte rört på sig mindre under pandemin och fyra av fem menade att de faktiskt rör sig lika mycket nu som innan.
– Det finns flera felkällor, menar Anders Calander, forskare på SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
Undersökningen genomfördes under en period då skolorna fortfarande var öppna och flera fritidsaktiviteter var igång. Dessutom är mindre barn inte lika bundna till skol- och föreningsaktiviteter.
– För yngre barn är det mycket lättare eftersom det handlar om traditionell lek, kickbike, studsmatta eller springa i trädgården, säger Anders Calander.
Skillnad i socioekonomisk bakgrund
Rapporten visade även ett tydligt samband mellan socioekonomisk bakgrund och deltagande i fritidsaktiviteter. Andelen barn till höginkomsttagare som deltog på aktiviter var 32 procent högre än barn till låginkomsttagare.
– Alla har inte råd. 500 kronor per termin kan vara mycket för en ensamstående mamma med tre barn som jobbar som undersköterska, berättar Emma Blomdahl Wahlberg, kommunikationsansvarig på Generation PEP.
Större påverkan bland äldre barn
Bland gymnasieungdomarna upplevde tre av tio att de rört på sig mindre under pandemin.
– Äldre barn kräver en mer dedikerad träning som till exempel en springtur eller ett gympass, menar Anders Calander.