Trots höjda röster - ingen ökad risk för cyberattacker

Ryska cyberattacker mot Sverige har inte ökat under senaste tiden. Det som finns är en sedan tidigare förhöjd hotbild och fokus på propaganda från Ryssland.

Mängden inlägg och artiklar som kommenterar Finland och Sveriges ansökan om att gå med i Nato har ökat.
Mängden inlägg och artiklar som kommenterar Finland och Sveriges ansökan om att gå med i Nato har ökat.

Ingen konkret ökad hotbild mot Sverige

– Vi är inne i en situation där Ryssland är ett hot mot hela den europeiska säkerhetsordningen, säger Ola Billger, kommunikationschef på FRA till TT.

Sveriges ansökan om Natomedlemskap bemötts av ilska från Ryssland, och motstånd från Turkiet. Men svenska myndigheter ser ingen ökad hotbild i dagsläget.

– Läget har inte förändrats på något avgörande sätt sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina. Sverige utsätts fortfarande för många attacker på cyberområdet. Men vi kan inte se att det har blivit värre kopplat till Ukrainakriget. Det är fortfarande som det varit tidigare, säger Ola Billger till TT.

Både sakliga och hotfulla inlägg har ökat

Den bilden delas av Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF). Mikael Tofvesson, avdelningschef på MPF skriver följande till TT. ”Under helgen har vi sett en markant ökning av artiklar och inlägg som kommenterar såväl Finland som Sverige i Natofrågan. Detta kommenteras såväl sakligt, som felaktigt samt hotfullt och man försöker bland annat bygga upp en bild av risker med ett Natomedlemskap”.

TT

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget