Tre unga dör i självmord varje vecka i Sverige

Ung kvinna som lider av psykisk ohälsa.
Ung kvinna som lider av psykisk ohälsa.

Antal unga som begår självmord i Sverige har inte minskat de senaste tio åren. Och coronakrisen tros kunna öka siffrorna ännu mer. För att få ner siffrorna måste samhället ta ansvar, säger Suicide Zeros generalsekreterare.

Trots nollvisionen har organisationen Suicide Zero inte sett en minskning i antal självmord de senaste tio åren. Enligt organisationen vårdas 5000 barn och unga upp till 25 år varje år för skador efter självmordsförsök. Dödssiffran är 160 stycken – tre stycken i veckan. Till skillnad från Folkhälsomyndighetens siffror omfattar Suicide Zeros både osäkra och säkra självmordshändelser.

Suicide Zeros generalsekreterare säger till TT att han är orolig över ytterligare ökning i samband med coronakrisen:

— Vi vet sedan tidigare att socioekonomiska skillnader i befolkningen påverkar antalet självmord. Barn och unga från sämre förhållanden har högre självmordstal än de som har det bättre. Får vi en ekonomisk kris med ökad arbetslöshet och en ökad andel av befolkningen som har det ekonomiskt svårt riskerar det att slå mot grupper som redan har en utsatt situation, säger generalsektreterare Rickard Bracken.

Generalsekreteraren berättar även att man vill se förebyggande arbete och få in frågor om psykisk hälsa i klassrummet för att minska den negativa utvecklingen.

— Vill vi få ett slut på utvecklingen med ökande tal måste vi också börja använda oss av de metoder som finns tillgängliga och satsa ordentligt. Det är ett ansvar vi som samhälle måste ta, säger Rickard Bracken.

Källa: TT

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget