Tre anhållna efter Eskilstunabränderna - polisen misstänker hämndaktion

Tre personer hålls nu anhållna för försök till grov skadegörelse efter söndagskvällens bränder i Eskilstuna. Stadens polishus var en av platserna där det brann och nu misstänker polisen att det rör sig om en hämndaktion kopplad till en grovt kriminell som sedan tidigare sitter häktad.

Bränderna i Eskilstuna tros vara en hämndaktion.
Bränderna i Eskilstuna tros vara en hämndaktion.

Det var vid 22-tiden på söndagskvällen som polis och räddningstjänst uppmärksammades på de första bränderna i Eskilstuna. Antalet bränder ökade under kvällen och skulle uppgå till ett tjugotal runt om i den sörmländska staden.

Polishuset var ett av målen för bränderna som tros vara samordnade. Ingen ska dock ha rapporterats skadad i någon av bränderna.

Tre anhållna - polisen utreder hämndaktion

Polisen misstänker vidare att bränderna är en del av en hämndaktion mot dem. Sedan förra veckan sitter en grovt kriminell häktad och de tre män i 20-årsåldern som under natten anhölls misstänkta för att ha varit delaktiga i bränderna har kopplingar till gängledaren.

Med hänvisning till det höga antalet bränder utesluter inte polisen att det rör sig om fler gärningsmän.

— Om det är en hämndaktion mot polisen så är det mycket allvarligt. Det är ingen framgångsrik strategi heller, det är inte så att vi kommer att sluta på grund av det här. Man utsätter allmänheten för skadegörelse och oro. Det kan vara en barnfamilj som får sin husvagn förstörd och så ska man förklara det för barnen, säger Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområde Eskilstuna. — Vill man slippa polisens intresse ska man sluta begå brott.

Polisen stärker sin närvaro

Eskilstunapolisen får nu förstärkning i form av resurser från andra lokalpolisområden i region Öst. Skulle det behövas finns även förstärkning att få från polisens nationella operativa avdelning, Noa.

— De anlagda bränderna är en attack mot rättssamhället och i förlängningen mot demokratin. Vi står enade och stärker den lokala närvaron i Eskilstuna vid behov, säger Anders Thornberg, rikspolischef, till polisens hemsida.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget