Trasiga kopparspiraler - över 100 drabbade

Över 100 fall av att spiral gått sönder när den tas ut.
Över 100 fall av att spiral gått sönder när den tas ut.

Ett av dagens vanligaste preventivmedel är spiral. Över 100 livmoderbärare har varit med om att deras spiral gått sönder i samband med att den togs ut. Majoriteten av de drabbade kommer från Skåne.

Det var mellan åren 2015-2017 som en specifik typ av kopparspiral sattes in hos många livmoderbärare i just Skåne. Said Makari, överläkare på kvinnokliniken i Malmö berättar för SVT Nyheter Skåne att de tidigare varit med om att enstaka spiraler gått sönder när de tagits ut, men aldrig i den här omfattningen. Kliniken slutade därför använda sig utav denna kopparspiral år 2017.

Eftersom att många livmoderbärare som har denna typen av spiral inte har tagit ut den ännu så räknar överläkare Said Makari med att fler kommer ha samma problem med att spiralen går sönder. Han vill dock understryka att det är en mycket liten risk att de drabbade faktiskt skadas.

– I de allra flesta fall har den lilla spiraldelen åkt ut med första mensen efter uttagandet. Jag personligen har väldigt sällan varit med om att den sitter kvar, säger Said Makari till SVT.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget