Förra året hade Italien sin varmaste sommar på 500 år. I vintras snöade det rekordlite i Alperna vilket gör att Italien nu riskerar ännu en torr sommar.
– Om det blir fler extremsomrar är det allvarligt, säger Elisabet Lewan, docent i biogeofysik vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Italienska floder och sjöar är drabbade av extrem vattenbrist. I mars meddelade den italienska regeringen att de ska satsa 7,8 miljarder euro för att hantera torkan.
Floden Po, som rinner från Alperna ner i Adriatiska havet, har 61 procent mindre vatten än normalt. Områdena kring floden utgör en tredjedel av Italiens jordbruksproduktion och i juli förra året utropades nödläge på grund av den värsta torkan på 70 år.
Går att anpassa efter värmen
I en annan del av Italien – utanför Florens i Toscana – har svenska Märta Reimers familj en gård där de odlar vindruvor och oliver. Trots värmen förra sommaren klarade sig skörden bra. På gården har de rutiner för att anpassa vinrankorna efter hur varmt det kommer vara.
– Innan man börjar görs en väderprognos, och år när man tror att det kommer att vara väldigt varmt försöker man behålla så många blad som möjligt, för skuggan skyddar druvorna från att torka ut, säger Märta Reimers.
Märta Reimers menar att värmen slår hårt mot de som arbetar på fälten.
– Värmen är outhärdlig för de som jobbar framför allt. Alla slutar jobba klockan tolv och då börjar man jobba klockan fem istället. Då har man hunnit jobba innan det blir för varmt.
Ta vara på det vattnet som finns
Det finns sätt för jordbrukare att anpassa sig efter torkan och de varma somrarna, berättar Elisabet Lewan, docent i biogeofysik vid Sveriges lantbruksuniversitet. Bland annat genom att hushålla bättre med det vatten som finns.
– De kan använda bevattningssystem som är effektiva och välja sorter av grödor som är torktåliga. När det väl regnar kan man magasinera vattnet så det inte bara rinner av från markytan.