Tolv års fängelse för mord på brodern – den åtalade nekar till brott

Göta hovrätt i Jönköping.
Göta hovrätt i Jönköping.

En kvinna som åtalats för att ha mördat sin autistiska bror döms till tolv års fängelse. Göta hovrätt har överklagat tingsrättens dom om dråp - och fastställer att kvinnan utnyttjat broderns mentala tillstånd för att genomföra dådet.

Brodern dog i november 2021 i sin bostad i Gislaveds kommun. Förutom den dömda systern var flera närstående på plats. Då ska kvinnan ha ställt fram en dödlig dos tramadoltabletter i en mugg och enligt egen utsago sagt något i stil med ”man kan bli en ängel”. Brottsoffret ska då ha haft samma mentala nivå som en tioåring och oroat sig för döden. Enligt åtalet har hon utnyttjat broderns funktionsnedsättning och bristande intellekt. Hon menar dock att brodern själv ville dö och att hon gjorde det för att undvika en tvångsomhändertagning. Brottsoffret har haft en tidigare rädsla för poliser.

Innan kvinnan ska ha genomfört dådet ska hon och hennes partner ha varit ensamma om att ta hand om brodern, vars tillstånd försämrats. Kvinnan ska också ha varit mycket kritisk till den kommunalvård han fått. Den åtalade kvinnan har ett utskrivet recept på tramadol, menar hov- och tingsrättsdomen.

Kvinnan döms till böter och tolv års fängelse för mord - en överklagan på tingsrättens dom om dråp med ett straff på sex års fängelse. Den åtalade blir skyldig att betala 60 000 kronor i skadestånd till en målsägande i fallet som var närstående till brottsoffret.

Systerns advokat menar att domen kom lite som en överraskning och att kvinnan inte begått ett brott. Kvinnan sitter just nu häktad och kommer vara det tills domen träder laga kraft och har därför inte fått ta del av den nya rubriceringen ännu.

– Jag förväntade mig inte att straffet skulle fördubblas, säger han till Läget.

Det var kammaråklagaren som överklagade domen till hovrätten med motiveringen att det bland annat inte fanns några förmildrande omständigheter.

– Det har hållits förhör med närstående och läkare och det som är relevant är om brottsoffret själv förstått att han ska dö. Eftersom det finns en läkare som bedömde att han hade ett barns mentala nivå fanns det därför ingen förmildrande omständighet för den åtalade. Även den tilltalade har sagt i förhör att målsägande inte vid något tillfälle uttryckt att han ville begå självmord. Ska det handla om dråp är det viktigt att han ska förstå att han dör, säger hon till Läget.

Hon anser att tingsrättens bedömning är välmotiverad, men påpekar att fler aspekter inte prövats. Om hovrätten skulle finna att brottsoffret förstått situationen alternativyrkade åklagaren på mord eller uppmaning till självmord.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget