1. Ta reda på exakt vad för anställning du har!
Är du anställd på ett företag som förhåller sig till kollektivavtal?
Exakt vad står det i ditt kontrakt egentligen?
Och - vad för typ av anställning har du?
En timanställning är nämligen inte en anställningsform. Utan den förekommer som antingen tidsbegränsad, eller tillsvidare. En timanställning innebär kort och gott att du får betalt per timme som du arbetar.
Och vad det är för skillnad på dem två olika formerna av en timanställning? Jo, en tidsbegränsad timanställning är just som det låter, tidsbegränsad. Det kan röra sig om ett vikariat med ett bestämt slutdatum, tillexempel. En timanställning som är tillsvidare, kan komma att förlängas. Det står i ditt kontrakt vad som gäller.
En tredje form att ha koll på är den anställning som kallas för intermittent anställning. Det innebär att varje nytt pass är ett eget ingånget avtal om arbete. Alltså, du arbetar vid behov och utan att din arbetsgivare har några krav på sig om att erbjuda dig mer jobb i framtiden.
2. Sjuklön
Har du tvingats sjukanmäla dig, kanske till följd av det nya coronaviruset och därför har du blivit borta många värdefulla jobbveckor? Kan du få sjuklön då....?
Såhär ser det ut: Utgå inte från att din inkomst går förlorad! Så är det inte - men du måste själv hålla koll på dem här sakerna!
Om man tvingats sjukanmäla sig från pass man redan haft inbokade, har man rätt till sjuklön de dagarna, men inte för dagar som man inte haft några inbokade pass.
På grund av rådande läge, har man slopat kravet om att man måste uppvisa läkarintyg för att få ut sin sjuklön. Även karensdagen har slopats, och du har därmed rätt till 80% av din lön de nämnda dagarna - det är din arbetsgivare skyldig till! Förutsatt att din anställning är knuten till ett kollektivavtal.
Sjukpenning/sjuklön
Sjuklön är det som betalas ut av din arbetsgivare, en lön för dina inbokade pass på 80%.
Sjukpenning betalas ut av Försäkringskassan, då du varit sjuk mer än 14 dagar. Det bör man vända sig enskilt till Försäkringskassan om.