Tilltag mot 15 ryska diplomater

Norge sparkar ut 15 underrättelseofficerare som arbetat under täckmantel som diplomater. Ryska utrikesdepartementet meddelar att man kommer att besvara Norges tilltag på ett lämpligt sätt.

– Det finns ingen anledning för Ryssland att reagera, säger Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt enligt NTB.

Grinden utanför den ryska ambassaden i Oslo.
Grinden utanför den ryska ambassaden i Oslo.

Vid Rysslands ambassad i Oslo har 15 personer arbetat som underrättelseofficerare under en täckmantel som diplomater. De har gjort saker som är “oförenliga med deras diplomatiska status”, enligt den norska utrikesministern Anniken Huitfeldt.

Aktiviteten uppges ha blivit övervakad under en längre period.

– Deras verksamhet är ett hot mot norska intressen, säger Huitfeldt vid en presskonferens.

Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt på presskonferensen den 13 april 2023.
Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt på presskonferensen den 13 april 2023.

Inte första gången

Det här är inte första gången något sådant här händer. I april förra året utvisades tre ryska diplomater för ungefär samma orsak som nu. I oktober greps och sedan utvisades en forskare i Tromsø då den norska säkerhetspolisen menade att han var en sovande agent.

Härefter kommer inga underrättelseofficerare få visum för diplomatiskt arbete i Norge, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Det poängteras även att det rådande säkerhetsläget i Europa har lett till ett kraftigare underrättelsehot från Ryssland.

De 15 ryssarna har förklarats vara “personae non gratae”, vilket är ett begrepp som brukar användas i diplomatiska sammanhang som betyder att de inte anses vara önskvärda i landet.

“Ett ovänligt steg”

“Detta är ytterligare ett extremt ovänligt steg, som kommer att följas av svarsåtgärder”, skriver den ryska ambassadens presstalesperson Timur Chekanov till VG.

Ryssland kommer att besvara Norges tilltag på ett lämpligt sätt, meddelar även ryska utrikesdepartementet, enligt landets statliga medier. Det är någonting Anniken Huitfeldt reagerar på.

– Det finns ingen anledning för Ryssland att reagera. Vi har norska diplomater som är stationerade i Ryssland, men ingen av dem är förtäckta underrättelseofficerare, vilket är grunden till vårt beslut, säger hon enligt NTB.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget