Tiktok som domare, jury och bödel: Johnny Depp v. Amber Heard

Rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard har pågått sen mitten av April. På Tiktok har rättegången blivit ett viralt fenomen.

Skådespelaren Johnny Depp.
Skådespelaren Johnny Depp.

Just nu pågår rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard. Den 58-åriga skådespelaren stämmer den 36-åriga modellen och skådespelaren för 50 miljoner dollar för ärekränkning. Detta efter en artikel som Amber Heard skrev 2018.

Videor från rättegången har också blivit virala på tiktok och vissa klipp, till exempel ett från kontot slytherinitis har fått upp till 10,9 miljoner gillningar och 61,8 miljoner visningar. I kommentarsfälten kallar olika användare Johnny Depp för en ängel och Amber Heard för en vidrig människa. Tidigare, när anklagelserna först kom ut för flera år sen, har Amber Heard varit den som fått mest stöd på internet, men nu har opinionen vänt kraftigt.

Andra videor har också blivit virala där Johnny Depp till exempel kallar Amber Heard för en hora. På sociala medier finns det en väldigt stark åsikt: att Amber Heard misshandlade Johnny Depp.

Amber Heards advokater menar att debattartikeln hon skrev 2018 handlade om våld i nära relationer i allmänhet och inte pekade ut Johnny Depp. Hans advokater menar det motsatta, och att artikeln var ett kalkylerat val för att förstöra Johnny Depps karriär.

Skådespelerskan Amber Heard.
Skådespelerskan Amber Heard.

Johnny Depps advokat öppnar rättegången med att säga att Amber Heard idag gör sin bästa skådespelarinsats någonsin. Därefter fortsätter de att anklaga skådespelerskan för att ha fabricerat bevis och att ha anklagat Johnny Depp för misshandel för att själv kunna ge en skjuts till sin egen karriär. Amber Heards advokater menar dock att misshandeln skedde, och att den vars karriär tog mest skada var hennes. De menar också att Johnny Depp har haft ett problem med droger och alkohol som eskalerat under deras förhållande.

På kanalen Law&Crime Network på Youtube läggs rättegången upp, och kommentarer från olika användare är enhälligt kritiska mot Amber Heard. Flera kommenterare säger att hon får ”kvinnor att se dåliga ut” och ”kvinnor som hon är varför folk inte tror på offer”. Videorna på kanalen om rättegången har fått upp mot 23 miljoner visningar.

Olivia Ahlström, Agnes Lekås och Rakel Nordlund.
Olivia Ahlström, Agnes Lekås och Rakel Nordlund.

Vad tänker ungdomarna?

Olivia Ahlström, Agnes Lekås och Rakel Nordlund, 15, har följt rättegången på Tiktok och sett mycket förlöjligande av Amber Heards advokater. De tycker att bevakningen av rättegången på Tiktok har varit humoristisk och skämtsam.

— Det kanske inte är så bra att bara se saker från ett perspektiv utan bakgrund, säger Rakel Nordlund.

Agnes Lekås tycker att det finns mycket vinklat på sociala medier, och att man inte ska ta all information man får via internet på allvar.

— De flesta är på Johnny Depps sida, men de kanske inte vet riktigt. Det kan bli en skev bild, säger hon.

Hennes kompis som står bredvid avbryter.

— Hur man redigerar också, man kan redigera vad som helst och då vet man inte vad som hänt, flikar Olivia Ahlström in.

Mona Risbaf och kompis.
Mona Risbaf och kompis.

#JusticeforJohnnyDepp

Mona Risbaf, 17, har följt rättegången i flera år och kom först i kontakt med rättegången via Tiktok. Hon är på Johnny Depps sida och menar att han inte förtjänar allt hat han har fått.

— Alla är på Johnny Depps sida. Man ser edits och det är jättehemskt. Ett plus att många som inte visste om det nu vet vad som hänt. Det är inte så många som är på Amber Heards sida längre, säger hon.

2020 förlorade Johnny Depp rättegången mot tidningen The Sun för förtal. I domen står det att han troligtvis är skyldig på 12 av 14 punkter av misshandel i en nära relation.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget