Thunberg till EU-parlamentet

Greta Thunberg på "Fridays for future" mötet i Berlin den 29:e mars. Foto: Michael Kappeler/AP
Greta Thunberg på "Fridays for future" mötet i Berlin den 29:e mars. Foto: Michael Kappeler/AP

Det står nu klart att EU-Parlamentet i Strasbourg blir nästa stopp för den svenska miljökämpen Greta Thunberg. Den 16:e april ska hon tala inför parlamentets miljö- och hälsoutskott.

16-åriga Thunberg gjorde sig känd i augusti 2018 när hon på eget initiativ startade rörelsen ”skolstrejk för klimatet”. Rörelsens syfte är att skolstrejka tills svensk politik är i linje med Parisavtalet, det avtal Förenta Nationerna slöt rörande ramlagar för medlemsländernas klimatpolitik.

Nu står det klart att hon på inbjudan av EU-parlamentet i Strasbourg kommer tala inför parlamentets miljö- och hälsoutskott vid ett extra sammanträde, tisdagen den 16:e april. Framträdandet sker samtidigt med utskottets sista samling innan EU-valet 23-26 maj.

Thunberg har blivit hyllad världen över för sina initiativ till förbättringar av inte bara Sveriges, men världens klimatpolitik. Hon blev i mars 2019 nominerad för Nobels fredspris, Amerikanska Times Magazine utsåg henne i december 2018 till en av världens 25 mest inflytelserika tonåringar, och inte nog med det har både Expressen och Swea International utsett henne till årets kvinna.

Hon har tidigare framträtt i EU-komissionen, World Economic Forum och för EU-kommittén för sociala och ekonomiska frågor.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget