I slutet av april beslutade det kommunala bolaget Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB, att sälja både Tensta träff och Tensta gymnasium. Byggnaderna stod klara 1984 och platsen var tänkt att binda samman olika samhällsfunktioner såsom skola, idrott, bibliotek och samlingslokaler för alla invånare. I dag är bänkarna på skolgården gråblekta av solen och byggnaderna tomma på folk.
Rött tegel, betong, limträ och svartmålade detaljer i metall reser sig i bakgrunden när Abbas Mahmoudi, en 21-årig tenstabo kommer gåendes mot tunnelbanan. Han stannar på bron som förbinder den gamla skolan och samlingslokalen med Tensta centrum.
— Det är tråkigt att det står tomt och det vore kul om det var något där. Något som är bra för Tensta, säger han.
Tensta gymnasium började tömmas på folk redan 2016 när skolinspektionen riktade skarp kritik mot skolan och läget där. 2019 stängdes skolan helt. I dag är biblioteket den enda hyresgästen på Tensta träff men nyligen beslutades det att även de skulle flytta till andra lokaler.
— Jag visste inte om att det ska säljas. Det är synd att biblioteket ska få en mindre lokal. Det är väldigt bra här med rum för barnen att sitta och läsa i, säger Hani Abdi som är 35 år och boende i Tensta.
Hon har precis besök biblioteket med sin dotter när hon kommer gående längst med den gamla skolgården som kantas av höga silverpilar.
— Det är stor skillnad från när jag växte upp, inte bara här utan i hela området. Jag skulle inte låta min 10-åring leka här på kvällarna. Politiker borde göra mycket mer för att satsa på området, säger hon.
Hon skulle helst se att det öppnades upp en gymnasieskola igen men enligt politikerna är elevunderlaget för lågt.
I entrén till biblioteket ekar rösten från en man som står och pratar i telefon. På en gallergrind till övervåningen sitter en handskriven skylt om stängning och dörrarnas glaspartier är täckta med byggplast. Samtidigt sitter det bakom anslagstavlornas nyputsade glas affischer som informerar om digitala sagostunder, musikkonserter och hur 10—25 åringar kan söka kulturstöd.
— Det var mycket liv här förut, ett jättebra center med idrottshallen mittemot. Sen när det blev tomt blev det nästan spöklikt. Man blir rädd ibland, säger Abdibashir Hirsiguled som är verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet i Stockholm.
Han sitter ensam på sitt kontor i lokalerna på Tensta träff. De har inte haft någon verksamhet här sedan årsskiftet eftersom deras hyreskontrakt upphörde då. Enligt honom finns ett stort intresse av att använda lokalerna. Inte bara i Tensta utan i hela Järvaområdet.
— Det finns inga liknande lokaler i hela Järvaområdet. Det blir en förlust för alla Järvabor om de som tar över inte bedriver samma typ av verksamhet som innan, säger han.
Vägg i vägg med Adbibashirs kontor ligger biblioteket. Den som sitter i receptionen skruvar på sig vid frågan om vad den tycker om beslutet att de ska flytta och försäljningen. Den svarar kort och diplomatiskt att det finns olika känslor om besluten. En kollega mmar instämmande och tar upp en bok och går i väg för att ställa upp den i hyllorna.
Försök har gjorts för att behålla byggnaden inom Stockholm stad. Ett par år försökte man bilda något som skulle kallas Campus Tensta. Det skulle vara en plats där unga vuxna skulle få möjlighet till utbildning, vägledning och kulturupplevelser. Olle Burell (S) som var skolborgarråd 2014 - 2018 var med i det projektet. Men 2019 lades planerna ner. Staden hade då fått ett blågrönt styre som sa att det inte skulle hålla ekonomiskt.
— Vi är alla helt överens om att vi vill ha verksamhet i lokalerna och det är därför vi säljer. Vi har försökt hitta en ny hyresgäst länge men inte fått något gensvar av Stockholm stad, säger Peter Jönsson som är styrelseordförande för SISAB.
Civilsamhället i Tensta tycker att man borde behålla byggnaderna inom kommunen. I ett öppet brev till stadens politiker skriver ett fyrtiotal föreningar och Järvabor att en ny dialog borde föras mellan SISAB, kulturförvaltningen och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning där det lokala förenings- och kulturlivets behov står i centrum.
Annika Friberg (M) ordförande för Spånga-Tensta stadsdelsnämnd ser optimistiskt på försäljningen. Hon tänker att en privat aktör kan bidra positivt till utvecklingen och hjälpa området att sudda bort stämpeln som socioekonomisk utsatt. Ett uttryck hon själv inte gillar. Dessutom kostar det staden cirka åtta miljoner kronor att ha byggnaderna ståendes tomma, pengar hon anser kan gå till något annat.
— Det är ju en helt otrolig plats och så nära tunnelbanan. Tänk dig att det bara skulle välla in folk här på morgonen, säger Annika Friberg.
Annika Friberg vill verkligen att platsen ska användas, hon säger att det är sorgligt att lokalerna står tomma. Hon är enig med Peter Jönsson om att man har prövat alla möjligheter för att i offentlig regi bedriva verksamhet i lokalerna.
Oppositionen är negativ till försäljning. Kadir Kasirga (S) sa i en intervju till Dagens Nyheter att beslutet kommer driva på segregation och att man missar en unik möjlighet att fylla lokalerna med verksamhet i samråd med de som bor där. Vänsterpartiet har tidigare haft förslag om att platsen ska användas för att bli ett kulturcentrum.
De tomma lokalerna står fulla med renoveringsdamm i väntan på något nytt och bättre eller kanske att det ska bli lite mer som förr.